Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un vial amb diverses dosis de la vacuna contra el coronavirus a la mà del personal sanitari

Espanya paralitza durant 15 dies la vacunació amb AstraZeneca

Alemanya, França i Itàlia han anunciat aquesta tarda que també suspenien la vacunació amb la vacuna d'AstraZeneca

Ja és oficial: Espanya també paralitza la vacunació d'AstraZeneca. Després que Alemanya, Itàlia i França hagin anunciat aquesta mateixa tarda que aturaven la distribució de la vacuna a causa dels seus efectes secundaris adversos, el Ministeri de Sanitat ha decidit que també optaria per la via de la suspensió. En aquest cas, per tant, el govern espanyol paralitza la vacunació d'AstraZeneca durant 15 dies

Alemanya ha estat el primer país en fer oficial que rebutjava —això sí, de manera temporal— la vacuna. Hores després, França i Itàlia han seguit els passos del país germànic anunciant que també n'aturarien la distribució. Emmanuel Macron, de fet, ha assegurat que esperaria a veure quin és el veredicte que emet el proper dimarts, 16 de març, l'Agència Europea del Medicament

L'Agència Europea del Medicament, ferma

En aquesta línia, aquest migdia Marco Cavaleri, de l'ECM, ha assegurat que «no veiem cap problema per continuar la campanya de vacunació amb aquesta vacuna». 

Preguntat per aquesta qüestió, el president espanyol Pedro Sánchez ha dit que la ministra de Sanitat compareixerà aquest dilluns a la tarda per explicar la posició de govern espanyol. Per ara, Catalunya només ha retingut un lot concret de dosis d'AstraZeneca mentre l'EMA estudia si provoca trastorns de coagulació. L'EMA està investigant especialment si els casos podrien estar relacionats amb patologies prèvies de les persones vacunades. En tal cas, l'EMA podria «redefinir» l'ús de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca per a determinades persones.

L'Organització Mundial de la Salut tampoc veu evidències ara mateix que els casos estiguin vinculats a la vacuna d'Oxford-AstraZeneca. El regulador del Regne Unit, on fa gairebé quatre mesos que estan administrant el vaccí, també defensa el seu ús. «Estem revisant la informació, però atesa la gran quantitat de dosis administrades i la freqüència amb què es poden produir coàguls de sang de forma natural, les proves disponibles no suggereixen que la vacuna sigui la causa», ha dit a la BBC Phil Bryan, cap de seguretat de les vacunes de l'Agència de Regulació de Medicaments i Productes Sanitaris britànica (MHRA).