Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà d'un adolescent rebent la vacuna a Manresa.

Els experts ho tenen clar: el consell sobre la vacunació dels 12 als 17 anys

El Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la covid-19 ha reiterat en un comunicat la importància de vacunar als joves

Segons les últimes dades del Ministeri de Salut a Espanya més del 71,4% de la població té com a mínim una dosi del vaccí. Pel que fa a la pauta completa de vacunació la xifra es redueix a un 61,1% de la ciutadania.

El govern espanyol creu que amb el 70% de la població vacunada s'arribarà a la  immunitat de grup. Tanmateix, diferents experts ja han avançat fins al moment que aquesta xifra no serà suficient. És aquí on els joves de 12 a 17 anys entre en joc.

De fet, el Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la Covid-19 (GCMSC) ha afirmat en un comunicat que serà necessari que el 85% de la població espanyola tingui la pauta de vacunació completa per arribar a la immunitat de grup.

Segons aquest grup d'experts multidisciplinari que les persones entre 12 i 17 anys  rebin el vaccí serà la clau per poder arribar a la meta que proposen. De fet, el conjunt vinculat a ISGlobal ha apuntat que serà «un desafiament sense precedents».

El comunicat, el qual el firmen reconeguts epidemiòlegs i viròlegs, s'ha emès després de fer una anàlisi al context epidemiològic de la cinquena onada. Això s'ha aconseguit utilitzant un nou model matemàtic i tenint en compte l'alta propagació que té la variant Delta de la Covid-19.

La necessitat de vacunar els més joves

Els experts han explicat que hi ha franges d'edat que es poden vacunar i no que fan perquè: «presumiblement són reticents o de difícil accés».

Per aquest motiu, han reiterat que cal adoptar noves estratègies i vacunar als joves de 12 a 17 anys. Segons el resultat de l'anàlisi, si hi hagués més adults que es vacunessin, menys joves haurien de rebre el vaccí per arribar a la immunitat de grup.

El grup de científics vinculats a ISGlobal també ha evidenciat que els joves han estat la franja d'edat més afectada per la cinquena onada del coronavirus. Han explicat que hi ha un petit percentatge, aproximadament un 1%, dels joves que ha de ser hospitalitzat. A més, entre el 10% i el 15% de les persones infectades poden tenir manifestacions persistents de la malaltia.

Un altre motiu que han esmentat respecte a la vacunació d'aquesta franja d'edat és que es permetria una tornada a l'escola presencial. Fins i tot, han avançat que es podrien relaxar les mesures de seguretat i no ser tan estrictes com en el curs passat.

En el comunicat de GCMSC també es parla de la vacunació a menors de 12. Respecte a això han matisat que és «molt probable que amb una vacunació adequada en adults i en adolescents, la vacunació sistemàtica de nens menors de 12 anys no sigui necessària per arribar al control funcional».

Un nou model matemàtic

El comunicat que han fet GCMSC ha utilitzat un nou model matemàtic per analitzar la cinquena onada. Aquest model s'ha fet en col·laboració amb experts en modelització de la UPC. El sistema matemàtic permet avaluar la importància relativa de la cobertura vacunal per grup d'edat per assolir el control epidemiològic de la pandèmia i disminuir el risc de transmissió futura o la possible càrrega hospitalària i mortalitat derivades de la transmissió.