Imatge d'un supermercat.

La denúncia de Facua: La llista de súpers que no han aplicat bé la rebaixa de l'IVA

L'associació de consumidors revisa l'evolució de prop de 700 preus i conclou que no s'ha repercutit la reducció a tots els aliments afectats per la mesura

L'associació de consumidors Facua ha denunciat davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) vuit cadenes de distribució per no repercutir la rebaixa de l'IVA a tots els aliments afectats per la mesura. Així, ha revisat l'evolució de 676 preus als supermercats Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl i Hipercor entre el 30 de desembre i el 3 de gener i ha detectat que en 52 casos no s'ha aplicat correctament la baixada.

Segons ha informat l'associació, han trobat que 34 preus són idèntics que en acabar l'any, 11 no han repercutit la totalitat de la rebaixa fiscal i set són, fins i tot, més elevats. Facua ha recordat que els establiments no poden apujar els preus dels aliments afectats per la baixada de l'IVA fins a finals d'abril. Aquest límit de preus encara es podria allargar dos mesos més si l'IVA subjacent del mes de març no està per sota del 5,5%.

En un comunicat emès aquest dijous, Facua ha assenyalat que «només seran legals les pujades justificades en increments de costos».

El nombre més gran d'anomalies s'ha detectat als supermercats Dia

De moment, el percentatge d'irregularitats oscil·la entre un 1% d'Hipercor, i el 17% de Dia, seguit del 10% de Carrefour. En la majoria dels casos, les irregularitats detectades consisteixen a «cobrar als consumidors el mateix import que abans de la baixada de l'IVA, de manera que la totalitat s'estaria destinant a un augment del marge de benefici de l'establiment».

En aquest sentit, també hi ha productes en què el preu de venda al públic és fins i tot superior al dels dies previs a l'entrada en vigor de la mesura. Així mateix, també hi ha «pràctiques incorrectes d'arrodoniment a l'alça per sumar-hi un cèntim quan en realitat haurien de ser a la baixa».

Facua demana una investigació i l'obertura d'expedients sancionadors

En les seves denúncies, Facua ha sol·licitat a la CNMC que investigui aquestes pràctiques i obri els expedients sancionadors oportuns per determinar si els preus aplicats suposen un augment en els marges de benefici empresarial o estan justificats per increments en els costos dels productes on no s'ha repercutit baixada de l'IVA.

Cal recordar que des del passat 1 de gener s'ha d'aplicar 0% d'IVA al pa comú, les farines, la llet, els formatges, els ous, les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals.