L'expert Fernando Simón durant una roda de premsa amb les banderes d'Espanya i de la Unió Europea darrere

Simón no es fia dels tests d'antígens a les farmàcies: «Requereixen personal sanitari»

Considera que encara hi ha moltes qüestions per definir

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha recelat aquest dilluns de la proposta del Departament de Salut de permetre les farmàcies fer tests d'antígens. Simón ha alertat que hi ha proves que requereixen personal mèdic per a la presa de mostres o per a la lectura dels resultats, i ha afirmat que els tests d'antígens dels quals es disposa ara mateix formen part d'aquest paquet. També ha advertit que hi ha qüestions de competències i altres més complicades, com ara el que caldria fer amb una persona que es fa el test a la farmàcia i dona positiu. Un altre «risc», per exemple, és que el personal de la farmàcia s'infecti i, per tant, deixi desatès l'establiment.

«Hi ha problemes de diversos tipus, competencials, legals, que competeixen a un grup de gent enorme que s'està posant d'acord sobre si es poden fer o no» tests d'antígens a les farmàcies, ha explicat Simón. «Si en algun moment aconseguim aclarir aquests punts i es pot fer jo entenc que les farmàcies poden ser una ajuda important, sempre que tot això se solucioni correctament», ha opinat.

D'altra banda, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries també ha reaccionat a la petició de cessament aprovada per l'Assemblea del Consell General de Col·legis de Metges de l'Estat, després de la polèmica pel comentari sobre l'evolució de contagis entre el personal sanitari que va fer en la roda de premsa de dijous passat.

«Soc un funcionari públic. El meu lloc és el que decideixin els meus superiors», ha recordat. «No baixaré del vaixell i el deixaré buit. Si es considera que haig de sortir sortiré i si no seguiré», ha reblat per tancar la polèmica.

«Encara són molts casos»

Sobre l'escena actual de la pandèmia, Simón ha reiterat que es confirma la tendència a la baixa, tot i que ha advertit que encara s'està en els 470 infectats per cada 100.000 habitants. «Encara són molts casos».

També ha posat de manifest que 17 Comunitats Autònomes estan estabilitzades o a punt de ser-ho, i ha desitjat que les dues que encara no ho estan puguin entrar aviat en aquesta fase. Tot i això ha tornat a recordar que les xifres actuals són «molt altes». En aquest sentit ha recomanat no abaixar la guàrdia sobretot en dies assenyalats com el Pont de la Puríssima o el de Nadal. 

Finalment ha opinat sobre la vacuna de Moderna, de la qual avui ha transcendit un percentatge d'efectivitat pròxim al 95%. Simón no ha negat que els resultats són «molt esperançadors» però ha demanat interpretar-los amb «prudència» atès que no són definitius. En tot cas ha augurat que els resultats de la vacuna de Moderna, sumats als coneguts la setmana passada de Pfizer, obren una situació «millor que la de fa unes setmanes», quan no es coneixien aquests resultats intermedis.

La vacuna de Moderna té una efectivitat del 94,5%

Després que fa una setmana, concretament el passat dilluns 9 de novembre, Pfizer anunciés que la seva vacuna era eficaç en un 90%, aquest dilluns al migdia, la farmacèutica nord-americana Moderna ha anunciat que la seva vacuna contra la Covid-19 té una eficàcia del 94,5%, segons els resultats preliminars que s'han pogut extreure dels assajos clínics a gran escala.

Així doncs, aquesta vacuna, de doble dosi, té un percentatge d'eficàcia més elevat que la de Pfizer. Segons els resultats preliminars, la vacuna de Moderna protegeix del virus a la majoria dels casos que han rebut la segona dosi. Davant d'aquests resultats, la companyia ha anunciat que espera tenir 20 milions de dosis llestes a finals d'any.