Pedro Sánchez i les ministres Calviño, Díaz i Montero celebren l'aprovació de la reforma laboral

El govern espanyol aprova la reforma laboral en una sessió polèmica i caòtica

Un vot favorable d'un diputat del PP que assegura haver votat 'no' decideix la validació del decret al Congrés

El govern espanyol ha convalidat de manera definitiva la reforma laboral per la mínima —175 vots a favor i 174 en contra— i amb polèmica. El decret ha tirat endavant gràcies a un vot «per error» del diputat del PP per Cáceres, Alberto Casero, que ha quedat comptabilitzat en el bloc del 'sí', ja que finalment els dos diputats d'UPN, que havien de votar 'sí', han trencat la disciplina de vot del seu partit i han votat en contra.

En aquest sentit, fonts dels populars han assegurat que hi ha hagut un error al sistema de votació telemàtica perquè Casero havia seleccionat el 'no', però el sistema li ha validat un 'sí' al resguard de votació. Davant això, el diputat, que estava a casa seva malalt, ha demanat poder votar presencialment al Congrés, però la presidència li ho ha impedit adduint que ja havia votat telemàticament.

Batet anuncia primer la derogació del decret, però rectifica a instàncies dels serveis de la Cambra

L'aprovació ha tingut també el seu suspens, ja que en un primer moment la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha assenyalat que el decret havia quedat derogat, desfermant els aplaudiments de PP i Vox, però finalment ha rectificat i l'ha donat per convalidat. Això ha provocat un esclat entre les files del govern espanyol i una abraçada entre el president Pedro Sánchez i la ministra de Treball, Yolanda Díaz.

Finalment, els vots favorables a la reforma laboral han arribat del PSOE, Podem, Ciutadans, Més País, PDeCAT, Compromís, Teruel Existe, Nueva Canarias, PRC i Coalició Canària. Del costat del 'no' han estat ERC, Bildu, BNG, PNV, PP, Vox, JxCat, CUP i Foro Asturias, així com els dos diputats d'UPN.

El PP titlla la votació de «cacicada» i «manipulació»

En acabar les votacions la portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha demanat la paraula a la presidenta del Congrés per denunciar que abans de la votació s'havia comunicat a la Mesa un «error informàtic» en aquesta votació. Batet li ha dit que la Mesa coneixia la queixa i que aquesta «és una qüestió tècnica de la Mesa i no de coneixement del ple», motiu pel qual no li ha donat la paraula.

El Partit Popular ha assegurat que la votació per convalidar el decret de la reforma laboral ha estat una «cacicada» i una «manipulació».