Imatge a contrallum de diverses persones de festa

El govern espanyol i les autonomies aproven reobrir l'oci nocturn amb condicionants

La mesura només s'aplicarà en zones amb risc nul o baix de Covid-19 | Catalunya en queda fora i haurà d'esperar

Aquest dimecres, dia 2 de juny, el Consell Interterritorial de Salut (CIS) ha aprovat «per majoria» una Declaració d'Actuacions Coordinades (DAC) de «compliment obligat» que permet obrir l'oci nocturn fins a les dues o les tres de la matinada en els territoris amb risc nul o baix de Covid-19. Així ho ha explicat aquest dimecres la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que ha afirmat que l'objectiu és «anar tornant a la normalitat de manera gradual i progressiva».

És per això que la reobertura  s'acota a territoris amb risc nul o baix, és a dir, que tinguin una incidència  acumulada de 50 casos de Covid-19 per cada 100.000 habitants a 14 dies o per sota, fet que, per ara, deixa fora Catalunya, que en té 110. «Hem d'aprendre de les lliçons, sabem el que va passar l'estiu passat», ha recordat Darias.

La DAC aprovada és un text refós de les cinc DAC que s'havien aprovat des de l'any passat, una proposta que havien posat sobre la taula diverses Comunitats Autònomes. La petició va motivar un grup de treball format per 13 Comunitats que va elaborar el text refós que finalment s'ha aprovat al Consell Interterritorial de Salut (CIS).


A banda de les directrius a l'entorn de l'oci nocturn —que Darias ha subratllat en diverses ocasions que són d'obligat compliment, davant l'anunci d'algunes Comunitats que no les compliran—, també n'hi ha sobre restauració, sobre esdeveniments multitudinaris, per fer front a la vacunació, sobre la col·laboració amb entitats locals o sobre el consum de tabac.

Diverses Comunitats Autònomes, entre elles Catalunya i el País Basc, no han participat ni en el debat ni en la votació de la DAC refosa. En el cas d'aquests dos territoris ho han fet amb l'argument que envaeix competències.

La Declaració d'Actuacions Coordinades (DAC) aprovada al Consell Interterritorial de Salut delega en les autonomies la decisió sobre l'obertura dels locals d'oci nocturn en aquells territoris que estiguin en risc mitjà, és a dir, amb una incidència acumulada per sobre dels 50 casos de covid-19 per cada 100.000 habitants a 14 dies.

Catalunya amplia l'horari de bars i restaurants i canvia aforaments

Cal recordar que, a Catalunya, el Procicat també ha aprovat allargar fins a la 1 de la matinada l'horari de la restauració, la cultura i les botigues de conveniència a partir de divendres. A més, també s'ampliarà del 50 al 70% l'aforament al comerç i als gimnasos i es permetrà un 20% d'ocupació en activitats culturals i esportives a l'aire lliure que se celebrin en recintes amb capacitat per a més de 15.000 persones. A més, podrà obrir la restauració a dintre d'equipaments esportius i culturals, com sales de concert, teatres o cinemes. També s'incrementa del 30 al 50% l'aforament a parcs i fires d'atraccions.