Imatge d'una mà d'una persona gran i diverses monedes d'euro

El govern espanyol confirma l'augment de les pensions: l'import que es cobrarà ara

El Consell de Ministres ha aprovat el Reial Decret de la revalorització de les pensions amb un increment del 0,9%

«Les pensions a Espanya guanyaran molt poder adquisitiu». La frase la va dir ahir a 'La Sexta' el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, qui va defensar la reforma del sistema de pensions com garantia de la revalorització de les pensions. El ministre va avançar que la clau està en la pujada de les pensions lligada a l'IPC.

Aquest matí, el Consell de Ministres ha aprovat el Reial Decret sobre la revalorització de les pensions que confirmava l'augment acordat en els pressupostos generals. El canvi afectarà a totes les prestacions públiques, com pensions de jubilació, incapacitat permanent, viudetat o orfandat.

En virtut del nou decret s'apujaran un 0,9% les pensions contributives i un 1,8% les pensions no contributives, un fet que beneficiarà a més de 10 milions de pensionistes a Espanya. Segons el ministre, l'augment beneficia tant a les persones contributives com aquelles en règim de classes passives, és a dir, a antics treballadors públics.

També ha explicat que, en el cas de les persones més vulnerables amb prestacions no contributives, s'ha fet un esforç addicional per revalorar el doble. El responsable d'Inclusió ha detallat que la mesura suposarà un cost fiscal al voltant dels 1.500 milions d'euros, que faran possible que 11 milions de pensionistes vegin augmentada la seva pensió.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Una pensió de 1.128,07 euros de mitjana

El ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha informat que la nòmina mensual de les prestacions contributives de la Seguretat Social va augmentar a 10.087,70 milions d'euros al gener. Una quantitat que ja inclou la revalorització del 0,9%. En tot cas, es tracta d'un nou màxim històric. La pensió mitjana, que inclou també la revalorització, se situa en 1.028,19 euros l'1 de gener. Segons el ministeri, la pensió mitjana de jubilació va ser de 1.128,07 euros, mentre que la de viudetat es va quedar en 736,65 euros.

Pel que fa al balanç d'altes i baixes, l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) va informar que en el darrer mes es van registrar gairebé 50.000 noves altes de pensió. En l'acumulat anual, des del gener fins a desembre de 2020 van entrar 531.843 nous professionals, un 5% menys que el mateix període de l'any passat. Les baixes van ser 517.924, un 14,3% més que l'any anterior tenint en compte els efectes de la pandèmia.

Pendents de la reforma

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, segueix treballant en la reforma del sistema de pensions que ja ha causat més d'una polèmica. El punt més conflictiu és l'augment del període de base de càlcul dels 25 als 35 anys, una mesura que el ministre va negar, però que el diari 'El País' es va encarregar de demostrar traient el document ocult del govern espanyol que ho confirma.

El ministre Escrivá va enviar dos documents a la resta de ministres amb les seves recomanacions per la reforma del sistema de pensions. Almenys en un d'ells, el ministre proposava l'ampliació del període de la base de cotització fins als 35 anys, amb la possibilitat que el treballador pugui escollir els millors exercicis.

Tot i això, els tècnics fiscals consideren que la proposta suposarà, a la pràctica, una retallada de les pensions, perquè en abastar més anys es retrocedeix fins als primers exercicis que sempre són els menys remunerats. El mateix govern espanyol reconeixia en aquests documents que la mesura comportaria una retallada del 6,3% en les pensions. El pla del govern espanyol és que les mesures es discuteixin amb els agents socials i s'incloguin en la reforma prevista per a 2022.