Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez i Carmen Calvo conversen durant una sessió al Congrés dels Diputats

El decret del govern espanyol per quan acabi l'estat d'alarma: «Seguretat jurídica»

La nova legislació habilita les autonomies a recórrer al Suprem si els tribunals tomben mesures a partir del 9 de maig

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un decret que habilita les comunitats autònomes a recórrer al Tribunal Suprem si els tribunals autonòmics tomben les restriccions que imposin després de l'estat d'alarma. Cal recordar que a partir del 9 de maig, quan acaba l'estat d'alarma i la majoria de les restriccions que implica aquest, els tribunals superiors de justícia de cada autonomia hauran d'avalar les mesures que limitin drets fonamentals.

El decret, que ha avançat el diari 'El País', modifica la llei que regula el contenciós-administratiu i permet que les autonomies puguin presentar recurs de cassació al Suprem, una possibilitat que no tenien fins ara. Així doncs, l'alt tribunal espanyol tindrà l'última paraula i unificarà doctrina en cas que tribunals autonòmics adoptin criteris diferents.

Seguretat jurídica i igualtat per a les autonomies

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha explicat que amb aquest decret es dona «suport legal» a les autonomies per «mantenir mesures de protecció excepcional» contra la Covid-19. En roda de premsa aquest dimarts, Calvo ha dit que la norma dona un «paraigua de protecció». Calvo ha argumentat que, d'aquesta manera, es pot afrontar la sortida de l'estat d'alarma amb «tranquil·litat i seguretat».

Segons la vicepresidenta primera, que el Suprem tingui «l'última paraula» dona «seguretat jurídica» i garanteix la «igualtat» entre autonomies perquè podrà «unificar doctrina». En aquest sentit, Calvo ha afegit que les comunitats podran plantejar restriccions com el toc de queda o el tancament perimetral de les autonomies encara que no hi hagi estat d'alarma, però caldrà que els tribunals ho avalin. El fet que puguin recórrer al Suprem ofereix «més garanties a les decisions que prenguin».

El Suprem haurà de decidir en cinc dies

La vicepresidenta ha explicat que la sala contenciosa-administrativa del Suprem tindrà cinc dies per resoldre els recursos que puguin arribar. Calvo ha remarcat que la decisió sobre les restriccions es prendrà en «temps rècord» i ha esperat que el Suprem pugui complir els terminis.

Sobre si preveu que el Suprem avali restriccions que tribunals autonòmics tombin, la vicepresidenta ha assegurat que «el govern no prejutja el que vagi a decidir el poder judicial». En aquest sentit, Calvo ha remarcat que la justícia «en termes generals ha acompanyat decisions» que es van prendre quan no hi havia estat d'alarma.

Cobertura a partir del 9 de maig

El decret entrarà en vigor tan bon punt decaigui l'estat d'alarma el pròxim diumenge 9 de maig. Calvo ha explicat que la norma també permet «mantenir en el temps» les mesures de l'escut social o restriccions vinculades a l'estat d'alarma. La vicepresidenta ha concretat que, a partir del 9 de maig, es mantindran mesures com la suspensió dels desnonaments a persones vulnerables, la moratòria de lloguers o la garantia de subministraments. Es mantindran tres mesos, fins a l'agost.

La nova normativa també permetrà mantenir els controls a passatgers internacionals o la possibilitat que sanitaris jubilats exerceixin mentre cobren la jubilació. Una altra mesura que seguirà és la suspensió de les reunions de juntes de propietaris fins al 31 de desembre.