Pla mig de Pedro Sánchez

El govern espanyol parla de la vacunació obligatòria: «La nostra situació és diferent»

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, descarta la vacunació obligatòria i noves restriccions

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha defensat aquest dijous que Espanya no hauria d'imposar la vacunació obligatòria contra la Covid-19. Ho ha dit en resposta a les declaracions de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von de Leyen, que dimecres va demanar una «discussió» sobre fer obligatòria la vaccinació contra el coronavirus a la Unió Europea (UE).

En aquest sentit, Darias ha assenyalat que «entenc que plantegi obrir el debat, però al nostre país la situació és absolutament diferent. Som el país amb major cobertura vacunal, no només de la UE sinó del món, amb prop del 90 per cent dels majors de 12 anys amb la pauta de vacunació completa. Estem liderant també les dosis de reforç».

La responsabilitat dels ciutadans espanyols

Així mateix, la ministra de Sanitat ha insistit que l'objectiu a Espanya és «continuar vacunant de la mateixa manera que ho estem fent». Darias ha destacat que «els espanyols estan demostrant una altíssima responsabilitat, entenent la vacunació no només com un dret sinó, fins i tot, com una obligació, perquè es protegeixen a ells i també als altres».

Carolina Darias també ha descartat noves restriccions en els pròxims dies. Cal recordar que aquest mateix dijous, Alemanya va anunciar la vacunació obligatòria de tots els seus ciutadans a partir del pròxim mes de febrer i restriccions per a les persones no vacunades. És el segon país europeu que ho decreta, després que fa uns dies ho fes Àustria.

La mascareta en espais interiors

Un altre dels punts diferenciadors d'Espanya respecte a altres països europeus, segons ha explicat la ministra de Sanitat, és que no es va eliminar l'obligatorietat de fer servir mascareta en espais interiors. «Altres països han hagut de tornar a l'obligatorietat. Les mascaretes ens protegeixen, és igual la lletra de l'alfabet grec que tingui la variant. Ens continuarà protegint enfront d'òmicron», ha dit.

Així, i davant l'augment dels contagis i l'arribada de la variant òmicron a Espanya, la ministra ha insistit en «la importància de fer servir les mascaretes i la ventilació». Alhora, ha recordat que s'ha de continuar incrementant «el ritme de vacunació». 

Ara com ara, a Espanya s'han confirmat cinc casos de Covid-19 de la variant òmicron. El darrer d'ells és un home de 64 anys de Madrid que seria el primer cas de transmissió comunitària a l'Estat.