Pla mig de Pedro Sánchez

A partir d'aquest curs: El govern espanyol elimina exàmens a l'ESO

El decret aprovat per l'executiu de Pedro Sánchez preveu també aprovar el Batxillerat amb una assignatura suspesa

Cop de volant del govern espanyol en l'àmbit de l'educació. El Consell de Ministres d'aquest dimarts ha aprovat aquest dimarts l'eliminació dels exàmens de recuperació en l'etapa d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) a partir d'aquest mateix curs escolar. L'executiu de Pedro Sánchez ha donat llum verda a un decret que regula l'avaluació, promoció i titulació en l'Educació Primària, ESO, Batxillerat i Formació Professional (FP).

En aquest sentit, el Ministeri d'Educació ha descartat deixar en mans de les autonomies la decisió de mantenir les proves de recuperació de juny i setembre de forma transitòria aquest curs 2021-2022. La ministra Pilar Alegría ha explicat que s'ha determinat així després que el Consell d'Estat dictaminés que no podria haver-hi criteris diferents en cada comunitat autònoma.

El decret que ha aprovat el govern espanyol aquest dimarts també permet els alumnes obtenir el títol de Batxillerat amb una assignatura suspesa, així com passar de curs a l'ESO i obtenir el títol sense límit de suspensos. La decisió final de cada casa serà de l'equip docent.

Alegría assegura que l'objectiu és adequar l'educació espanyola «als estàndards europeus»

La ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha assenyalat que aquest decret només desenvolupa la Llei Orgànica de Modificació de la LOE (LOMLOE) —coneguda com a 'llei Celaá'— i que el seu objectiu és «adequar-se als estàndards europeus». En aquest sentit, ha afegit que es vol evitar que la solució per a la millora d'un alumne que tingui dificultats sigui repetir curs.

Alegría ha defensat que des del Ministeri d'Educació es posa ara el focus en «l'avaluació continuada», en la «personalització» dels processos d'aprenentatge i en el treball «col·laboratiu» del professorat.

Repetir curs no es tradueix en una millora de la taxa d'abandonament escolar

La ministra d'Educació ha posat dades sobre la taula i ha destacat que un 30% dels estudiants amb 15 anys ha repetit un curs. No obstant això, segons ha revelat, el fet de repetir curs no es tradueix en una millora de la taxa d'abandonament escolar.

Davant això, Pilar Alegría ha defensat que el que s'ha de fer és centrar els esforços en la «detecció primerenca de les dificultats dels estudiants al llarg de l'etapa educativa».