Pla detall d'una dona rebent la vacuna al Palau Firal de Manresa. Imatge de l'1 de març del 2021

El govern espanyol valora un nou canvi en les vacunes: «Estem preparats»

La ministra de Sanitat ha reiterat que l'administració de la tercera dosi del vaccí contra la Covid-19 la decidiran les autoritats sanitàries

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha afirmat que Espanya «està preparada» per inocular la tercera dosi  del vaccí. No obstant això, ha assegurat que la decisió de l'administració del reforç de la vacuna contra la Covid-19 dependrà de les autoritats sanitàries.

En concret, el Ministeri de Sanitat espera que el grup d'experts de la Ponència de Vacunes emeti l'informe sobre les pautes que s'hauran de seguir o si és pertinent fer-ho. Aquest document està previst que vegi la llum la  setmana vinent.

«A l'espera, però el nostre país està preparat»

Després de la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut Darias ha expressat que l'escrit de la Ponència treballa des de juliol per apuntar «quan  i a quins col·lectius» s'hauran de vacunar.

A més, la ministra de Sanitat ha assegurat: «Sabem que altres països s'han avançat això i per tant estem a l'espera, però el nostre país està preparat per inocular, si així es decidís per les autoritats sanitàries».

El «full de ruta» que té l'estat espanyol sobre la tercera dosi del vaccí

La ministra Darias ha declarat que el primer que el «full de ruta» de l'estat és  esperar les indicacions de la Ponència de Vacunes. A més, l'informe també haurà de passar pels òrgans del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut perquè vegi la llum.

Així doncs, Darias ha resumit: «Si la decisió és que ho fem i que comencem amb un determinat col·lectiu, ho farem». Per tant, ha recalcat que la decisió  d'administrar la tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19 dependrà de les autoritats sanitàries.

Segons la ministra, sembla que dins la Ponència hi ha un «consens» sobre com actuar. Tot i això, Darias ha admès que encara hi ha punts  que s'han de solucionar. Per exemple, el fet que del moment exacte d'inocular el vaccí. Respecte a això la ministra a matisat: «Estem en marxa i estem treballant».

La influència de l'EMA i els resultats clínics de Pfizer

Carolina Darias ha volgut especificar que el fet d'administrar la dosi de reforç de la vacuna no dependrà del posicionament de l'Agència Europea de Medicaments (EMA), ni dels resultats dels assajos que està fent Pfizer i Moderna.

Tot i això, ha apuntat que els documents i decisions poden acabar influint. És a dir, els resultats de les farmacèutiques i el que pot recomanar l'EMA només «aportarà» als possibles arguments de la decisió final.