Test d'Antígens ràpids

Sanitat anuncia el preu màxim que tindran els tests d'antígens a partir de dissabte

La mesura s'ha decidit aquest dijous en una reunió interministerial

El govern espanyol ha establert que, a partir d'aquest dissabte, els tests d'antígens que es venen a les farmàcies tinguin un preu màxim de 2,94 euros. Així s'ha acordat aquest dijous en la reunió de la Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments del Ministeri de Sanitat, que també inclou els ministeris d'Hisenda, Afers Econòmics i Indústria, així com representants de les autonomies.

La decisió de fixar un preu màxim dels tests d'antígens arriba després de l'increment de la demanda poc abans de les festes de Nadal, amb l'arribada de la variant òmicron a l'estat, que disparar els preus, arribant-se a pagar fins a 30 euros. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assegurat que l'acord «s'ha pres per consens i unanimitat».

Darias ha defensat que l'objectiu de la mesura és que les proves d'autodiagnòstic tinguin un preu «el més assequible possible mantenint l'equilibri necessari perquè estiguin disponibles». Cal recordar que la mesura arriba després que el president Pedro Sánchez ja anunciés a principis de setmana que es regularia el preu d'aquest producte.

La ministra de Sanitat diu que era prioritari assegurar el subministrament

Carolina Darias ha explicat que «fins ara hem aconseguit l'objectiu prioritari, que era assegurar el subministrament, i una vegada assegurat, hem treballat en la regulació d'un preu màxim de venda».

Cal recordar que la regulació de preus dels tests d'antígens arriba sis mesos després que s'autoritzés la seva venda lliure —sense recepta— a les farmàcies de tot l'Estat. Des de llavors, els preus havien oscil·lat entre els 6 i 10 euros, però l'alta demanda durant el Nadal va disparar els preus.

Només en poden comprar en farmàcies

Espanya només permet la venda de tests d'antígens en farmàcies, cosa que no passa en altres països, on també es pot comprar aquest producte en supermercats i grans superfícies. És el cas de Portugal, França, Alemanya o els Països Baixos. En aquest sentit, cal destacar que altres països, com el Regne Unit, envien a casa dels seus ciutadans diversos tests d'autodiagnòstic gratuïts cada setmana.

El govern espanyol, però, ha rebutjat la gratuïtat dels tests i també la seva venda en supermercats. La ministra de Sanitat va argumentar que consideren que aquest «és el model adequat».