Pla obert d'una farmacèutica venent un test d'antigen en una farmàcia de Tarragona.

La decisió del govern espanyol sobre la venda de tests d'antígens en supermercats

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, defensa que els tests d'autodiagnòstic de la Covid-19 en venguin exclusivament en farmàcies

L'explosió de la sisena onada de coronavirus a les portes de les festes de Nadal va provocar una alta demanda de tests d'antígens, que van acabar esgotats en moltes farmàcies de Catalunya i de la resta d'Espanya. En aquest sentit, els preus també van incrementar-se, un fet que es va sumar a la gran variació entre establiments (entre 6 i 12 euros).

En aquest sentit, moltes veus van demanar la venda de tests en supermercats, com ja es fa a Portugal —on es poden comptar des de 2 euros—, Alemanya o França —amb un preu màxim per llei de 6 euros. Cal recordar, a més, que en altres països, com el Regne Unit, els ciutadans tenen tests d'antígens gratuïts. 

Sanitat tanca la porta a vendre tests als supermercats

El govern espanyol s'ha pronunciat sobre la qüestió aquest dimarts i la seva resposta a les peticions ha estat tancar la porta a aquesta possibilitat. Així, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha defensat la venda de proves d'autodiagnòstic de la Covid-19 exclusivament en farmàcies, descartant la comercialització en grans superfícies.

Darias ha dit que «creiem que és el model adequat». En aquest sentit, ha afegit que el més important en el cas dels tests d'antígens és assegurar el proveïment de producte, no l'establiment on es venen.

Darias reivindica el paper de les farmàcies en la lluita contra la pandèmia

La ministra de Sanitat ha reivindicat el paper de les farmàcies i la «importància» de vendre els tests en aquests establiments. «I més ara que estan col·laborant amb més intensitat amb convenis que han signat amb col·legis de metges i conselleries d'algunes comunitats per formar part de la notificació de casos», ha assenyalat.

En aquest sentit, aquest dilluns el Departament de Salut va anunciar que les persones que es facin un test d'autodiagnòstic a casa i donin positiu podran notificar-ho en una farmàcia. A partir d'aquí s'activarà el circuit, fent constar el resultat positiu de la Covid-19 a la història clínica, permetent la notificació als contactes estrets i tramitar la baixa laboral.

La iniciativa, que compta amb la participació d'unes 1.300 farmàcies de tot Catalunya, l'ha impulsat el Departament de Salut amb l'objectiu de millorar la saturació que viuen els centres d'atenció primària.