Imatge d'una senyal de trànsit amb la limitació de velocitat de 30 quilòmetres per hora

El govern espanyol rebaixa la velocitat màxima de circulació a les ciutats a 20 i 30 km/h

La DGT també eleva de 3 a 6 punts les multes per conduir parlant per telèfon

Nou i inesperat gir al Consell de Ministres d'aquest dimarts. En plena pandèmia, el govern espanyol ha aprovat un decret pel qual es redueix el límit genèric de circulació a les ciutats de 50 km/h a 30 en les vies d'un sol carril o d'un únic sentit de circulació. Que és, de fet, el que passa en la majoria de ciutats de Catalunya i Espanya. 

A més, la velocitat màxima serà de 20 km/h en zones urbanes en les vies que disposin de plataforma única de calçada i vorera. Cosa que és el mateix, aquells espais on no hi hagi diferència d'alçada entre carretera i vorera. El ministre d'Interior, Fernando Grande Marlaska, ha assegurat que aquesta «era una petició constant de la majoria de ciutats de l'Estat espanyol». 

El cert, però, és que la norma ja s'aplica en àmbit municipal en moltes ciutats espanyoles. 

Parlar per telèfon i no dur el cinturó té doble sanció 

Així mateix, una altra de les mesures adoptades és l'augment de 3 a 6 punts de les multes per parlar per telèfon mentre es condueix. En aquesta línia, també crida l'atenció la nova mesura per la qual se sancionarà amb 4 punts no dur el cinturó de seguretat (anteriorment la multa comportava una sanció de 3 punts). 

El reial decret s'aprova finalment després que la Direcció General de Trànsit (DGT) hi comencés a treballar fa gairebé dos anys. Cal destacar també que fa tot just un any el govern, també a petició de la DGT, ja va acceptar reduir el límit de velocitat de 100 km/h a 90.