Gent comprant a un supermercat.

L'escalada de preus a Espanya, sense aturador: l'IPC marca un nou rècord històric

Segons ha avançat aquest dijous l'INE, creix un 6,7% al desembre, impulsada per l'increment del preu de l'energia

Continua l'escalada de preus a Espanya durant el mes de desembre. Nou rècord de l'Índex de Preus de Consum (IPC) al conjunt de l'Estat espanyol a causa de l'encariment dels preus de l'energia i la crisi de subministraments. Segons les dades avançades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), durant el mes de desembre els preus a l'Estat s'han encarit un 6,7% respecte del mateix mes de l'any passat.

Aquesta xifra suposa 1,2 punts més que la del mes de novembre (5,5%). Així mateix, suposa l'increment de preus més important des del març de 1992. Pel que fa a la taxa d'inflació subjacent —que no inclou els productes energètics i els aliments no elaborats— durant el mes de desembre, aquesta se situa en el 2,1%, quatre dècimes més respecte a la variació interanual registrada durant el novembre.

Un increment que respon a la pujada del preu de la llum, segons l'INE

Segons indica l'INE, bona part de l'increment de l'IPC respon a la pujada del preu de llum, que durant el mes de desembre ha arribat a nous màxims històrics. En aquest sentit, cal record que durant el darrer mes de l'any el preu de l'electricitat al mercat majorista ha superat els 300 euros per MWh en nou ocasions, registrant un preu mitjà rècord de 383,67 euros per MWh el 23 de desembre passat.

Així mateix, segons les dades de l'INE, també s'han incrementat els preus dels aliments, que l'any passat van registrar caigudes moderades. En canvi, els carburants han fet el camí invers, ja que el desembre del 2020 van registrar un important augment de preus. Aquest repunt en l'IPC afecta de manera rellevant la recuperació econòmica, ja que afecta el consum i a la capacitat de compra de les famílies.

Cal recordar que el Banc d'Espanya ja va advertir que la inflació a l'Estat mantindria el seu increment durant els mesos d'hivern i que no retrocediria fins l'arribada de la primavera. En aquest sentit, l'organisme va alertar que és molt possible que l'IPC del 2022 sigui encara superior que el registrat durant l'any que està a punt d'acabar.