Dos agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona parlant amb un motorista en un control policial

Les mesures que el govern espanyol manté més enllà de l'estat d'alarma

Aquestes mesures van entrar en vigor al març de l'any passat i s'han anat prorrogant en diverses ocasions

El Consell de Ministres ha aprovat avui la pròrroga de les mesures socials més enllà de l'estat d'alarma. A través d'aquest nou decret, el govern espanyol manté tres mesos més, fins al 9 d'agost, la suspensió dels desnonaments i dels talls d'aigua i llum, així com la pròrroga dels contractes d'arrendament d'habitatge habitual.

Pedro Sánchez ha descartat finalment una pròrroga de l'estat d'alarma. Després de temptejar diversos sectors, ha arribat a la conclusió que el país no resistirà més amb les restriccions. Per això ho fia tot al seu pla que siguin les comunitats, d'acord amb els tribunals, les que apliquin les restriccions que creguin oportunes, però ja sense l'estat d'alarma, que empara les mesures més restrictives.

I el primer pas per a desenvolupar aquest pla s'ha donat precisament avui en el Consell de Ministres, en el qual s'han definit els mecanismes per a poder continuar prenent mesures sense l'estat d'alarma. A més, s'ha aprovat un ampli decret que estableix les mesures que sí que es prorrogaran i les mesures sanitàries per al control de passatgers.

Segons aquest decret, que va anunciar Pedro Sánchez el 14 d'abril i que avui queda aprovat definitivament, es prohibeixen els desnonaments de famílies vulnerables que viuen de lloguer i es prorroga la possibilitat d'una condonació en el pagament. Es garanteix, a més, el subministrament d'aigua i llum. Es tracta de mesures impulsades per Unidas Podemos, que ha pressionat perquè es mantinguin malgrat la desaparició de l'estat d'alarma.

Aquestes mesures van entrar en vigor al març de l'any passat i s'han anat prorrogant en diverses ocasions. Ara havien de desaparèixer el 9 de maig amb l'estat d'alarma, però el Govern les allarga fins al 9 d'agost. Unidas Podemos té intenció a més de demanar la seva pròrroga, almenys, fins al 31 de desembre.

En el marc de les mesures que funcionaran almenys fins al 9 d'agost s'inclou la cobertura reforçada a les dones víctimes de la violència masclista. Aquest és també un compromís del Govern, atès que a partir de l'estat d'alarma del 14 de març de 2020 les víctimes van quedar tancades a les seves cases a la mercè del seu agressor. Entén, doncs, que la pandèmia i les seves conseqüències socials obliguen a mantenir la vigilància sobre aquestes situacions de manera especial, més enllà de l'estat d'alarma.

Nou mecanisme per a les restriccions sense l'estat d'alarma

El decret inclou també mesurades de caràcter sanitari, com facilitar que personal sanitari jubilat pugui prestar els seus serveis durant la pandèmia. Es pretén així reforçar el sistema sanitari públic en una situació d'excepcionalitat. En concret, el decret empara la possibilitat de cobrar una pensió de jubilació i continuar exercint la medicina per al cas concret de la gestió del coronavirus. A més, el decret recull una mesura polèmica com és la suspensió de les juntes de propietaris fins al 31 de desembre.

Però el Consell de Ministres d'avui ha servit també per a buidar el camí de les restriccions a partir del diumenge. La desaparició de l'estat d'alarma obria un període d'incertesa per a les comunitats autònomes, a l'hora de restringir els drets fonamentals dels ciutadans. Per això, el Consell de Ministres ha aprovat una reforma legal perquè les comunitats puguin demanar empara al Tribunal Suprem.

Fins ara, quan no havia estat d'alarma, les comunitats no podien aplicar les mesures més restrictives sense l'aprovació del Tribunal Superior de Justícia. Això va portar a algunes comunitats com el País Basc a no poder desplegar algunes restriccions. Per a facilitar la situació a partir del diumenge, les administracions autonòmiques tindran una segona oportunitat, i el Tribunal Superior de torn tomba la mesura, podran portar-la al Tribunal Suprem. Això suposarà, a més, crear un precedent per a la resta d'Espanya.

Segons la vicepresidenta Carmen Calvo, «aquest decret incorpora instruments que donen resposta a situacions que es poden presentar, i permet continuar prenent moltes decisions de protecció».