Pla detall d'un passaport sanitari

El passaport Covid per poder viatjar per la UE: «Suficient»

Tot i l'acord dels ministres de la UE, es tracta d'una recomanació que no és d'obligat compliment per part dels estats membres

Els ministres de la Unió Europea han acordat aquest dimarts que el passaport Covid sigui «en principi suficient» per poder viatjar entre estats membres i que els vacunats amb la pauta completa no hagin d'aportar també un test negatiu o fer quarantenes. En aquest sentit, cal recordar que la Unió Europea ja va avalar abans d'acabar el 2021 que el passaport Covid tingués una validesa de nou mesos.

La Comissió Europea ha celebrat l'acord que s'ha adoptat aquests dimarts i ha demanat que es retirin «les mesures de viatge addicionals introduïdes per alguns estats membres —una desena— en les últimes setmanes», i que han provocat que la lliure circulació dins de la UE fos hagi estat més complexa en els darrers temps.

La mesura acordada, però, no serà d'obligat compliment. En aquest sentit és una recomanació i entrarà en vigor el pròxim 1 de febrer. Ara com ara, una desena de països no segueixen les recomanacions actuals i imposen restriccions addicionals als viatgers amb el certificat Covid, entre ells França, Itàlia, Portugal, Alemanya o els Països Baixos.

La Comissió Europea considera essencial les mesures per garantir els viatges dins de la UE

L'objectiu de l'acord que s'ha pres aquest dimarts és simplificar les regles de mobilitat durant la pandèmia i que fins ara s'havien de basar en el 'mapa semàfor' que elabora el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) en funció de criteris epidemiològics i que estableix el nivell de risc pandèmic en cada regió.

D'aquesta manera, els viatgers amb un certificat Covid de la UE que acrediti la seva vacunació completa, la seva recent recuperació de la malaltia o un test negatiu previ al viatge podran desplaçar-se entre Estats membres sense més restriccions, quedant així exempts, per exemple, de quarantenes o proves diagnòstiques addicionals a la seva arribada a destinació.

En concret, el certificat de vacunació tindrà una validesa de nou mesos tret que la persona rebi una dosi de reforç, i en aquest cas es prorrogarà de manera indefinida. Quant a les proves diagnòstiques, la PCR es mantindrà en un termini màxim de 72 hores, mentre que el del test d'antígens es redueix de 48 a 24 hores.