Una infermera amb la vacuna de Pfizer

La variant òmicron pot necessitar una nova vacuna: Ho avisa BioNTech

Així ho assenyalava en una conferència el cap de BioNTech, Ugur Sahin

La covid-19 s'ha avançat a Nadal i ha deixat la variant òmicron. Una nova soca del coronavirus que és gairebé desconeguda i no se sap com afectarà la societat. La preocupació va en augment arreu del món i a Catalunya, com a tot l'Estat, també en marca l'actualitat. 

Una nova situació que no se li escapa a ningú, però els governs ja es preparen. El Ministeri de Salut feia públic un estudi advertint que la nova variant «escapa a la resposta immunitària originada per les variants prèvies i per les vacunes».

Mentre s'explicava això des del govern espanyol a l'Actualizació ràpida de risc d'òmicron, a Catalunya s'era més caut. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, explicava que òmicron «no tindrà una incidència important» en la sisena onada de la pandèmia

Dues versions ben diferents que arriben quan s'està aplicant la dosi de reforç a part de la població. I allunyades de les declaracions que s'han fet des de BioNTech, l'empresa afiliada a Pfizer amb seu a Alemanya i una de les principals productores del vaccí de la covid-19.

Les necessitats davant d'òmicron

La nova variant de la covid-19 arribava a Espanya per primer cop a Madrid, però a poc a poc ja s'han detectat casos en diversos punts com a Barcelona o Mallorca. Mentre es troben contagis d'òmicron, és una gran desconeguda. 

Un dels aspectes que més preocupen és l'efectivitat de les vacunes que hi ha ara mateix. El cap de BioNTech, Ugur Sahin, explicava en una conferència aquesta setmana possibles necessitats davant la variant òmicron.

Una d'elles és que podria necessitar una vacuna. «Crec que en principi necessitarem una vacuna per fer front a aquesta nova variant», assenyalava el cap d'una de les principals vacunes de la covid-19. En aquest sentit, però, no volia fer saltar les alarmes: «La qüestió és com d'urgent ha d'estar disponible».

La vacuna actual es pot adaptar a la nova variant, explicava Sahin, però assenyalava que fan falta més investigacions per tenir-ho a punt. A més, encara que òmicron pugui contagiar a les persones vacunades, tenir la pauta completa protegeix amb gran eficàcia. D'aquesta manera, pot evitar que la malaltia es desenvolupi en gravetat.