Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

Sánchez anuncia un pla d'ajuts per a pimes i autònoms: «No deixarem ningú enrere»

Moncloa també afirma que aquesta setmana es presentarà un nou decret de mesures econòmiques

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest divendres des de Navarra —on ha presentat el Pla de Recuperació— un pla d'ajuts per a pimes i autònoms. Sánchez ha destacat la «resiliència» del teixit productiu espanyol, que el tercer trimestre ha crescut més d'un 16% superant totes les expectatives, però ha alertat que la dada «no amaga» les dificultats de moltes empreses.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Per això ha assegurat que l'executiu estatal treballa des de fa setmanes en noves mesures que s'aprovaran pròximament per «salvar milers de petites i mitjanes empreses i autònoms que són viables i necessiten més liquiditat i més suports», en el context de la crisi ocasionada per la pandèmia de la Covid-19. «No deixarem ningú enrere», ha reblat Sánchez.

D'altra banda, fonts de la Moncloa confirmen que aquest proper dimarts es presentarà un decret amb mesures econòmiques, que és aliè a les propostes específiques per a pimes i autònoms que ha anunciat Sánchez a Navarra. Les mateixes fonts, però, no han descartat que algunes de les mesures que inclourà el decret de dimarts puguin servir per ajudar aquests dos col·lectius empresarials.

Les dades de la Covid a Espanya: baixa la incidència acumulada en els últims 14 dies

Mentrestant, se segueixen notificant milers de casos diaris a Espanya. Malgrat això, en aquests darrers dies s'ha aconseguit una de les millors dades que indica el retrocés de la pandèmia: la reducció de la incidència acumulada en els últims 14 dies. Cal tenir en compte que una incidència superior a 500 és el límit a partir del qual es recomana adoptar restriccions contra la transmissió del coronavirus. Doncs bé, en la jornada d'aquest divendres, per primera vegada des del passat 30 d'octubre, s'ha registrat una incidència inferior a 500, concretament de 498,19 per cada 100.000 habitants.

Tot i això, les dades per comunitats no són tan bones perquè catorze d'elles encara tenen una incidència acumulada superior de 500 i molt poques han aconseguit en els últims dies baixar aquesta xifra clau. La comunitat amb una incidència més alta és Ceuta (996,7), seguida de Melilla (912,3). Per darrere d'elles es troben Aragó (871,3), Castella i Lleó (819,1), País Basc (790,3), La Rioja (785,7), Navarra (751,6) i Múrcia (750,7).

D'altra banda, les comunitats per sota d'una incidència de 500 són: Canàries (82,24 casos), l'única que es troba en situació de risc baix, Balears (245,77); la Comunitat Valenciana (311,09); Galícia (317,98); i Madrid, amb una incidència acumulada de 324,38.

La pressió hospitalària es manté

Sens dubte, reduir la incidència acumulada en els últims 14 dies és el primer pas per reduir la resta de dades com ara el nombre de positiu o el nombre de pacients ingressats als hospitals de tot el país. Actualment, la pressió hospitalària es manté. Els hospitals estan al límit, els ingressos per coronavirus són moltíssims en tot el país i amb els números d'aquest divendres concretament 20.296. D'aquesta manera, la pressió hospitalària continua alta. De fet, 3.125 d'aquests ingressos són en UCI.

Actualment, segons les dades actuals, la pressió hospitalària d'aquest divendres se situa en el 16,15%, en la jornada anterior la dada era bastant similar, amb una pressió hospitalària de 16,47. Pel que fa a l'UCI, l'ocupació que tenen ara mateix, aproximadament, és del 31,75%, en la jornada immediatament anterior era de 31,96. Una altra dada clau que també descendeix una mica és la positivitat de les proves de la Covid-19 que es realitzen. Mentre que dijous era del 13,41%, aquest divendres del 13,33%. Un altre pas per aconseguir, a poc a poc, reduir la pressió hospitalària als hospitals.