Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de dos joves amb telèfons mòbils

Els perills de compartir «l’aplaudiment sanitari» a les nostres xarxes socials

Cal tenir en molt en compte què publiquem a les xarxes socials sobre nosaltres

Imatge de dos joves amb telèfons mòbils
Els ciberdelinqüents poden saber on vivim en compartir imatges des del nostre balcó | Cedida

Des de fa molts anys que les xarxes socials formen part del nostre dia a dia, però ara amb el confinament pel coronavirus s’han convertit en les protagonistes. Gràcies a elles podem estar informats de l’actualitat al moment i podem relacionar-nos amb les nostres amistats i família, tot i no poder sortir de casa. Tanmateix, cal tenir en compte que no tot són avantatges i també comporten cert perill.

Tingues compte amb la teva privacitat a Internet

Per exemple, ens arriba informació constant que cal que contrastem, ja que molta pot ser mentida i ara, amb la crisi pel coronavirus, encara hem d’estar més atents. I també, el més important, és que la nostra informació privada es pot veure compromesa, ja que els hackers poden recopilar  les nostres dades  i robar-nos, ja sigui el compte bancari, la nostra identitat o saber on vivim i anar de forma presencial a casa nostra. Així doncs, des de l’Oficina de Seguretat de l’Internauta (OSI), dependent del l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), recomanen anar amb compte amb tot el que es comparteix a les xarxes, com és el cas dels aplaudiments en honor als sanitaris... unes imatges on clarament es pot veure on viu la persona que els comparteix.

Així doncs, segons comparteix ‘El Español’, l’OSI ha advertit que «es pot obtenir  gran quantitat d’informació d’una persona realitzat unes simples consultes al buscador. Ens sorprendríem del que es pot arribar a trobar». En aquest sentit, aconsellen que «hem d’aprendre a valorar i protegir la nostra informació, ja que, un cop publicada a Internet, perdem el seu control. La informació  que publiquem  a Internet por tornar-se en contra nostre o ser utilitzada per a perjudicar-nos». És a dir, en el moment en el que compartim missatges, fotos o vídeos dels nostres veïns, de què passa al supermercat, donen informació d’on vivim, on treballem, per on ens movem i del nostre estil de vida que pot arribar a captar l’atenció de persones malintencionades.

Per això és important ser curós amb la informació que compartim a les xarxes socials: «Una vegada publicada a Internet, és permanent, escapa del nostre control i és accessible des de qualsevol indret del món». Cal, doncs, configurar adequadament les opcions de privacitat  de les nostres xarxes socials, controlar  qui té accés a les nostres publicacions, ser  previngut  amb els nostres dispositius i fer servir sempre xarxes segures. A més, també cal conèixer els nostres drets, com la llei de protecció de dades que afecta les empreses del nostre país, però que és diferent per a les d’altres i cal tenir molt en compte com fan servir la nostra informació.