Pla mitjà d'una cambrera de la discoteca Totem netejant la barra davant dos clients

El govern espanyol ja ho prepara: així serà la reobertura dels locals d'oci nocturn

L'oci nocturn podrà obrir fins a les 2 de la nit i sense pista de ball, segons la proposta de Sanitat

Les discoteques veuen la llum a la fi del túnel, ja que demà Sanitat presentarà un pla de reobertura de l'oci nocturn amb criteris comuns a tot Espanya. Des de la fi de l'estat d'alarma, el 9 de maig, aquesta havia estat una línia vermella per al govern de Pedro Sánchez. Però ara fa un pas més per establir com i quan obriran les discoteques a Espanya. I és que el sector ha estat en el punt de mira des del principi, segons l'estadística, la majoria dels brots es produeixen en les  reunions socials i familiars.

Però la mateixa ministra de Sanitat, Carolina Darias, va deixar clara la seva oposició a l'obertura de les discoteques i locals nocturns després de l'estat d'alarma. Així queda recollit en la Declaració d'Actuacions Coordinades (DAC), aprovada el 14 d'agost de 2020 en el Consell Interterritorial, on Sanitat i comunitats autònomes van pactar llavors la prohibició de l'obertura de discoteques, i la limitació de l'horari de les terrasses fins a la 1 de la matinada.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

L'últim informe de Sanitat estableix que en la primera setmana sense estat d'alarma a Espanya, del 10 al 16 de maig, hi va haver 169 brots en l'àmbit social. La qual cosa, per als empresaris de l'oci nocturn, és una mostra més que l'obertura del sector no suposaria una amenaça per a la desescalada i, amb les dades a la mà, algunes comunitats han començat a obrir les discoteques. És el cas d'Andalusia, que va incloure en el seu pla de desescalada l'obertura dels locals nocturns fins a les 2 de la matinada, amb pista de ball a l'exterior sempre que s'utilitzi la mascareta.

Aquest va ser el punt de partida perquè empresaris de l'oci nocturn demanessin l'obertura del sector a tot Espanya, on un dels seus arguments de pes és que evitaria els 'botellons' massius i les reunions socials al carrer. «Les reunions familiars i d'amics continuen sent l'àmbit de concurrència més freqüent», assegura l'informe de Sanitat. I tant la Federació Nacional d'Empresaris d'Oci i Espectacles, com l'associació España de Noche, critiquen que es continua estigmatitzant al sector en comptes de veure-ho com una solució. Segons diuen, amb totes les restriccions actuals, podrien acollir més d'1,5 milions de clients cada cap de setmana, i acabar amb el problema de les festes il·legals.

Sanitat prepara un pla per a l'oci nocturn

Algunes comunitats com Catalunya i la Comunitat Valenciana són reticents a obrir l'oci nocturn. Però en canvi, a La Rioja els jutges han autoritzat el retorn a les discoteques amb tancament a les 2 de la matinada i pista de ball en llocs amb nivell 1 d'alerta, i a Cantàbria s'estudia l'obertura de locals nocturns fins a les 4 de la matinada. La resta dels territoris esperen la decisió del Consell Interterritorial, que demà posarà damunt de la taula l'obertura a tot Espanya amb criteris comuns. La proposta planteja obrir les discoteques fins a les 2, amb dues condicions: que no es pugui ballar a les pistes i que la situació epidemiològica ho permeti.

D'aquesta manera, la idea és posar  taules i cadires a les pistes de ball, i permetre l'obertura només en els territoris amb nivells d'alerta raonables. D'altra banda, la notícia ha estat ben rebuda pel sector de l'oci nocturn, però no tant pels epidemiòlegs, ja que els experts recorden que el risc de rebrot segueix sent alt, i que la gran majoria dels usuaris d'aquests locals encara no han rebut la vacuna. De fet, molts afirmen que hi ha més risc a l'interior d'aquests locals que en els 'botellons'.

Proposta per limitar l'aforament en hostaleria

La prioritat del govern és assegurar una desescalada suau per evitar rebrots i, amb aquesta premissa, demà proposarà a les comunitats autònomes mantenir l'aforament a l'interior de bars i restaurants al 50% fins a aconseguir la immunitat de ramat. L'excepció serien els locals amb mesures de control de risc (ventilació), que podrien arribar al 60% de l'aforament, en canvi, el pla que presentarà demà al Consell Interterritorial contempla permetre el 100% de l'aforament  a l'aire lliure. Això sí, sempre que es garanteixi la distància d'1,5 metres entre cadires de diferents taules, ja que, segons aquests criteris comuns, el límit de persones per taula seria de sis a interior i de deu a l'exterior. A més, la mesura de l'aforament al 50% afectaria també a l'oci nocturn, i també les mesures exposades anteriorment.