Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Guàrdia Civil discover

Polèmica a Espanya pel que van fer una desena de guàrdies civils que guardaven vacunes

El cos policial assegura que en cap moment es va incomplir cap protocol

Imatge de dos agents de la Guàrdia Civil d'esquena
Una desena de guàrdies civils van injectar-se les vacunes que havien de traslladar a residències | EP

La polèmica de les autoritats que se salten el torn de vacunació suma un nou cas, el d'una desena de guàrdies civils encarregats de custodiar les dosis. Els agents que es van vacunar quan no els tocava pertanyen a tres unitats d'Alacant que havien de custodiar i acompanyar el trasllat de les vacunes a les residències de majors.

Els fets van succeir a la fi de desembre, i el cas ha sortit a la llum en les últimes hores. El cos de la Guàrdia Civil assegura que en cap moment es va incomplir cap protocol i que ho van fer perquè sobraven dosi i s'anaven a tirar a les escombraries.

Els policies afirmen que van ser els sanitaris qui van oferir les vacunes

Els agents implicats en el cas formen part de les patrulles encarregades de custodiar les dosis destinades a centres de majors a Alacant, a la Comunitat Valenciana. Es tracta de vuit efectius i un tinent de la caserna de Dénia i altres agents de Benidorm i Torrevella, tots ells relacionats amb el procés de trasllat de les vacunes.

Fonts del cos asseguren que van ser els propis metges els que van oferir als agents posar-se les dosis «perquè s'anaven a tirar a les escombraries». Per això asseguren que «en cap moment s'ha incomplit cap regla» i que «no ha existit premeditació ni traïdoria». Les fonts confirmen que els agents havien de supervisar els processos de vacunació en residències i que van ser els sanitaris els que van oferir les dosis abans de rebutjar-les.

Segons la versió oficial, després de conèixer l'ocorregut i una vegada consultat el document de la Conselleria de Sanitat que prohibia expressament a tots els efectius rebre la dosi, el general cap de la zona va emetre el 10 de gener una instrucció per a aclarir el succeït. No obstant això, el cos no veu cap irregularitat en les actuacions dels agents.

La Conselleria no investigarà

La Comandància de la Guàrdia Civil assegura que «el propi personal sanitari va oferir als agents posar-se la dosi, explicant que eren vacunes sobrants que serien rebutjades. Aquesta informació es va traslladar a la Conselleria de Sanitat de la Comunitat Valenciana, la qual va aclarir que no podria ser vacunat ningú sinó conforme als protocols establerts».

La Guàrdia Civil afegeix que, després de conèixer-se el cas i parlar amb el departament de Salut Pública, es va advertir als agents per a corregir qualsevol comportament. La Conselleria de Sanitat descarta obrir cap recerca si no existeix una denúncia formal, i dóna per bones les recerques realitzades dins del propi cos.

El 10 de gener, quan el cos de la Guàrdia Civil va tenir coneixement dels fets, s'havien administrat a la Comunitat Valenciana 11.677 dosi de la vacuna, la qual cosa suposava un 19,1% de les 61.225 rebudes per la regió. Aquestes dades situaven a la comunitat entre les més lentes a l'hora de vacunar, només per davant de Madrid (11,5%), Cantàbria (13,2%) i La Rioja (14,5). En tota Espanya, en aquell moment, s'havien posat el 27,9% de les dosis rebudes.

Polèmica per saltar-se el torn

A Espanya, desenes de càrrecs i autoritats es van saltar el torn durant les primeres setmanes de vacunació. Alguns d'ells, com el conseller de Sanitat a Múrcia, Manuel Villegas, i el cap de l'Estat Major de la Defensa, el general Miguel Ángel Villaroya, van dimitir després de conèixer-se el seu error. Però en molts altres casos, la majoria, van sortir indemnes. 

El regidor de Sanitat d'Oriola del Partit Popular, José Galiano, va rebre la vacuna fora de torn i encara no ha dimitit, com tampoc ho han fet els alcaldes socialistes del Verger i Els Poblets, Ximo Coll i Carolina Vives. El PSOE també va obrir una recerca per a esclarir la vacunació de l'alcalde de Matamala (Soria), Mariano Hernández. 

L'alcaldessa socialista de Molina de Segura, Esther Clavero, sí que va posar el seu càrrec a la disposició del partit i la militància, encara que no va dimitir. El conseller de Sanitat a Ceuta, el popular Javier Guerrero, també va rebutjar dimitir en considerar-se personal de salut pública en primera línia de la gestió de la pandèmia.

Guàrdies civils, els següents a vacunar-se

Els agents de Guàrdia Civil i Policia Nacional seran els següents a rebre la vacuna contra el coronavirus, una vegada que s'hagi completat la vacunació en residències i personal sanitari. Els policies, considerats professió essencial, es vacunaran al costat dels funcionaris d'institucions penitenciàries per la seva condició de vulnerabilitat, segons va avançar el secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez Ruiz.