Una mà amb un mòbil amb Bizum a la pantalla

La Policia Nacional alerta de l'existència d'una nova modalitat de l''Estafa Bizum'

Els lladres es fan passar per presumptes compradors de vehicles o vendors de companyies telefòniques

Bizum, la popular aplicació de transferència de divises, ja supera els 14 milions d’usuaris d’arreu del món. Senzilla, atractiva i ràpida, permet enviar i rebre diners de manera eficient i segura i estalvia als usuaris haver de compartir comptes bancaris o d’altres dades, ja que funciona només amb el número de telèfon. Evidentment, tantes facilitats i avantatges i un volum tan gran d'operacions i transferències resulten alhora un reclam per als estafadors, que veuen en la reconeguda app una gran oportunitat per a l'engany i l'enriquiment il·lícit. Ara, la Policia Nacional ha alertat de l'arribada d'una nova ‘Estafa Bizum’, una pràctica que s’ha estès al nostre país i que pot convertir-se en un risc i una amenaça per als usuaris.

El presumpte comprador de vehicles

La Jefatura Superior de Policía de la Rioja ha denunciat aquesta mateixa setmana un nou engany a través d'aquesta reconeguda app. En aquesta ocasió, una persona fa veure que vol comprar algun objecte o propietat —en la majoria de casos, un vehicle— i es posa en contacte amb el venedor. Així, li ofereix pagar 400 euros en concepte de reserva, i assegura que el pagament es farà a través de Bizum.

Quan la persona accepta el tracte, l’estafador utilitza una de les opcions de Bizum per les quals pots sol·licitar diners a l’altra persona. Així, si el venedor accepta aquesta operació, seria ell mateix qui enviaria 400 euros a l’estafador, i no a l'inrevés. Després d’aquest error, el presumpte ‘comprador’ desapareix i no es pot tornar a tenir contacte amb ell, obtenint diners de manera ràpida i senzilla.

La companyia telefònica

Una altra tècnica molt utilitzada és la de fer-se passar per una companyia telefònica, que acostumen a trucar els seus clients per oferir noves promocions i ofertes. Si accepten alguna d’aquestes ofertes, les víctimes han de compartir les seves targetes o comptes bancaris. És en aquest moment quan els estafadors associen aquestes targetes a l’aplicació de Bizum, i la víctima creu que està proporcionant un codi PIN per facilitar l’operació. En aquest moment, i quan l’estafador ja ha aconseguit el número de la targeta o compte i un PIN, les transaccions poden començar a realitzar-se.

Les recomanacions a l’hora de denunciar aquests fets és, sobretot, apropar-se a la comissaria més propera per denunciar l’estafa i advertir sobre el seu modus operandi. D’igual manera, si l’estafador ha fet que et descarreguis una aplicació o programa, és millor que el desinstal·lis per evitar noves transaccions no justificades. Així, també es recomana vigilar regularment les pàgines d’internet per si apareix informació sobre el nostre compte bancari o altres dades compartides sense consentiment.