La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, parlant amb el president de la CEOE, Antonio Garameni

Acord total per prorrogar els ERTO fins al 28 de febrer

Els expedients actuals s'amplien un mes amb les mateixes condicions i hi ha exoneracions per formació

ACTUALITZACIÓ 28/09 a les 14.50 hores

El govern espanyol ha aprovat en la reunió del Consell de Ministres d'aquest dimarts la pròrroga dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) fins al 28 de febrer.

L'executiu de Pedro Sánchez ha donat llum verda a l'acord 'in extremis' —a només tres dies del venciment de la pròrroga vigent— assolit ahir dilluns al vespre amb sindicats i patronals.

Els expedients actuals s'ampliaran un mes amb les mateixes condicions i, a partir del novembre, les empreses que ofereixin formació als treballadors accediran a exoneracions superiors en les quotes de la Seguretat Social. Es tracta de la sisena pròrroga dels ERTO des de l'inici de la pandèmia.

NOTÍCIA 28/09 a les 12.20 hores

Els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) tindran una pròrroga. El govern espanyol, les patronals i els sindicats han arribat a un principi d'acord per fer-ho fins al 28 de febrer de 2022.

El pacte, que hauran de ratificar algunes de les organitzacions en els seus òrgans interns, inclou mantenir els ERTO actuals en les mateixes condicions durant un mes, segons informen fonts sindicals i del Ministeri de Treball

Per accedir a les exoneracions de les quotes de la seguretat social, les empreses hauran d'oferir formació als treballadors, com havia demanat el Ministeri d'Inclusió. Això serà a partir del mes de novembre. El preacord, a més, manté el 70% de la prestació i amplia un any el comptador a zero de l'atur fins a l'1 de gener del 2023.

D'acord amb CCOO i amb el Ministeri de Treball, també es mantenen les condicions d'accés a la prestació. Encara que no es tingui el temps mínim cotitzat, l'obligació de mantenir l'ocupació, la prohibició d'hores extra i fer nous contractes o subcontractes o la de repartir dividends.

La patronal CEOE s'ha sumat al preacord en el benentès que la decisió final l'havien de prendre en votació els seus òrgans de govern. En aquest sentit, el comitè executiu extraordinari de l'entitat s'ha reunit aquesta nit i ha donat el vistiplau per unanimitat a la proposta.

Alhora, la patronal ha valorat positivament l'ampliació que «protegeix» les empreses en ERTO perquè puguin arribar a la campanya de Setmana Santa. Així com «el tracte a la formació» que es dona a l'acord, que «avala el compromís de les organitzacions amb els treballadors per garantir-ne l'empleabilitat».