Schweppes

Prohibida la venda de tònica Schweppes de Coca-Cola a Espanya

La japonesa Suntory, propietària de TriNa o La Casera, té ara el dret exclusiu sobre la marca

Ben pocs saben l'entramat de propietats i drets de venda que s'amaguen rere les grans marques de begudes, com  Schweppes. L'Audiència de Barcelona acaba d'atorgar  a la japonesa Suntory, propietària de TriNa i La Casera, el dret exclusiu sobre la marca a Espanya. Això significa doncs que està prohibida la comercialització de la tònica Schweppes de Coca-Cola, que es produeix al Regne Unit i que la firma espanyola Red Paralela s'encarregava d'importar i de vendre al país.

Així,  segons el jutjat, la marca Schweppes a Espanya és titularitat només de Suntory, deixant fora d'Espanya la tònica Schweppes britànica, propietat de Coca-Cola, després que l'empresa original, Cadbury, li vengués a la multinacional nord-americana. Es tracta d'un encreuament de titularitats al qual finalment un jutge dona resposta, diferenciant clarament les dues empreses i el seu àmbit de comercialització, tot i distribuir la mateixa marca.

Multa per valor de 293.480 euros a la distribuïdora espanyola

El cas és que a Red Paralela, empresa que fins ara distribuïa la Schweppes de Coca-Cola a Espanya, li sortirà cara la guerra  de mercat. El jutjat l'ha condemnat a pagar  una multa per valor del 5% de tota la facturació de cinc anys, des de 2009 a 2014. Ni més ni menys que 293.480 euros, d'un total facturat de 5,9 milions d'euros durant aquest període, producte de 17,3 milions d'ampolles britàniques de tònica Schweppes venudes a Espanya.

L'origen del conflicte

Tot va començar l'any 2014.  Suntory demandava Red Paralela per vendre tònica Schweppes britànica a Espanya.  Però la firma espanyola es defensava sota l'argument que a Suntory se li havia esgotat el dret d'ús exclusiu de la marca. I ho feia sota la protecció d'una normativa europea, segons la qual  la japonesa no podia impedir-li la venda de tònica britànica a Espanya perquè tenia el permís del titular de la marca, en aquest cas Coca-Cola.

De fet, el Tribunal de Justícia de la UE intervindria, al·legant que el titular d'una marca en un país, referint-se a Suntory, no podia oposar-se a la importació de productes idèntics de la mateixa marca per part d'una altra distribuïdora, en aquest cas Red Paralela, tot i procedir d'altres estats membre de la Unió Europea, sempre que es conservés per part de les dues una imatge corporativa unitària del producte Schweppes i no hi hagués vincles econòmics més enllà de la pura distribució entre el titular i la comercialitzadora.

Els japonesos celebren el veredicte de l'Audiència 

L'Audiència de Barcelona desestima ara l'argument del tribunal europeu, al·legant, primer, que les dues distribuïdores no tenen coordinades les estratègies per promoure una imatge única i global de la marca, i segon, que no totes dues tenen dret a explotar-la, adjudicant l'exclusivitat a Suntory.

En concret, el jutjat  condemna l'espanyola Red Paralela a aturar la importació i comercialització de Schweppes britànica a Espanya, a retirar tota la publicitat de què disposi sobre la marca i a «destruir» els productes que en tingui a magatzem.

Per la seva banda, els japonesos s'han felicitat per una sentència que els adjudica la totalitat de la venda de Schweppes, podent comercialitzar-se només les ampolles que surtin de les fàbriques i filials de Suntory. A l'espera de si Red Paralela recorre la sentència al Suprem, els japonesos es queden amb tots els drets de la marca a Espanya.

També et pot interessar...