Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla d'una ampolleta de la vacuna contra la covid-19 d'AstraZeneca, que conté deu dosis, a les mans d'un infermer

Europa suspèn el contracte amb AstraZeneca: Què passa amb la segona dosi?

En alguns països s'ofereix l'opció de posar-se un altre vaccí

La Unió Europea ho confirmava aquest diumenge: No renovarà el seu contracte amb AstraZeneca més enllà del mes de juny. Ho assegurava el comissari europeu del Mercat Interior, Thierry Breton, ratificant així aquesta opció que ja estava sobre la taula des que la Comissió Europea demandés la farmacèutica per incompliment de contracte. Amb milions de vacunes ja administrades a ciutadans europeus, ara el dubte és clar: què passa amb la segona dosi  de la vacuna per a aquelles persones que ja han rebut la primera?

Aquest dubte ja era present a Espanya i Catalunya després que es decidís suspendre la vacunació amb AstraZeneca als menors de 60 anys per l'aparició de casos estranys de trombes. Llavors, 1,7 milions d'espanyols ja havien rebut una primera dosi del vaccí, la gran majoria treballadors essencials, que encara estan a l'espera de saber què passarà amb la seva segona dosi. Les opcions eren diverses, posar una segona dosi d'AstraZeneca, posar una segona dosi d'una altra farmacèutica o aturar la vacunació i deixar només una dosi injectada. Ara, amb la suspensió del contracte entreu Europa i AstraZeneca, la incògnita encara es fa més gran.

Segons avança 'La Vanguardia' després de parlar amb el director d'Anàlisi i Desenvolupament de l'Institut Global de Barcelona (ISGlobal) i expert en salut internacional, Rafael Vilasanjuan, la decisió de la UE de trencar el contracte podria ser tan sols «una estratègia de negociació», amb la qual la Comissió Europea tingués intenció d'aconseguir negociar un nou contracte. 

Segons l'expert, Europa podria també estar apostant fortament per Pfizer, i de fet s'acaba d'aprovar un nou contracte amb 1.800 dosis, però el cost d'immunitzar la població amb aquest vaccí és inviable, ja que hi podria haver més de 1.000 milions d'euros de diferència. D'altra banda, els òrgans europeus podrien estar confiant en la vacuna alemanya CureVac, de la qual ja tindrien aparaulades 405 milions de dosis.

Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester, també creu que la decisió de la suspensió del contracte amb AstreZeneca és una «qüestió política, social o econòmica» i que dubta que hi hagi «cap científic que no cregui que s'ha d'aprofitar la vacuna d'AstraZeneca». Així mateix, l'investigador apunta que no es pot dubtar de l'eficàcia del vaccí anglès, ja que està demostrada.

En alguns països europeus ofereixen Pfizer o Moderna per a la segona dosi

Davant de tota aquesta situació, només el temps dirà si realment la decisió d'Europa és una estratègia o està apostant per altres vacunes. Mentrestant, a països com França s'està oferint a les persones menors de 60 anys que ja han rebut una dosi d'AstraZeneca, posar-se una segona dosi d'una altra vacuna, com Pfizer o Moderna.

Per la seva banda, a Finlàndia i Suècia els menors de 65 anys amb una dosi d'AstraZeneca només tenen opció de posar-se Pfizer o Moderna en la segona punxada. En canvi a Dinamarca o Noruega, ja no hi ha l'opció de vacunar-se amb AstraZeneca en cap franja d'edat. A més, caldrà veure també què passa amb els països que no van aplicar restriccions i vacunen amb AstraZeneca en totes les franges d'edat, com Itàlia o Alemanya.