Pla mitjà de l'expresident del govern espanyol i del Partit Popular, Mariano Rajoy

Rajoy nega cap vincle amb Villarejo: «No el conec i mai he parlat amb ell»

L'expresident espanyol assegura que la 'caixa B' era únicament de Bárcenas, no del Partit Popular

L'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy ha negat aquest dilluns cap vincle amb l'excomissari José Manuel Villarejo ni amb la trama 'Kitchen' per robar documents sobre la 'caixa B' del PP a l'extresorer del partit, Luis Bárcenas. En la seva compareixença a la comissió d'investigació del Congrés dels Diputats, ha assegurat que «no conec Villarejo, no em vaig reunir amb ell mai, no he parlat amb ell mai, no em consta que m'hagi enviat cap missatge».

En aquest sentit, Rajoy ha afegit que «no he donat mai instruccions i desconec aquesta operació». Així mateix, l'expresident espanyol ha assenyalat que la trama Gürtel «va ser una operació feta per una persona —en referència a Bárcenas— on no estaven involucrats la immensíssima majoria» de membres del Partit Popular.

Aquesta ha estat la darrera compareixença a la comissió d'investigació de la trama 'Kitchen'. Abans que acabi el 2021 es redactaran les conclusions de la mateixa per tal que es portin al ple del Congrés a principis del 2022.

Una compareixença tensa

Rajoy ha mantingut un tens cara a cara amb el portaveu del PSOE, Felipe Sicilia, que ha insistit a preguntar l'expresident espanyol sobre les afirmacions de Villarejo que apunten que estava al cas de l'operació 'Kitchen'. En aquest sentit, Rajoy ha dit que «Bárcenas i Villarejo tenen problemes seriosos als tribunals, i es defensen com consideren oportú. Tenen dret a mentir».

Així mateix, ha insistit que María Dolores de Cospedal, la número 2 del PP durant la seva presidència, no va informar-lo mai sobre les reunions que mantenia amb Villarejo. En la seva intervenció, Rajoy ha defensat l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per a qui ha demanat la «presumpció d'innocència».

La diputada de Podem, Sofía Castañón, ha preguntat a Rajoy sobre un àudio que recull una conversa entre ell i Luis Bárcenas en què suposadament destruïa documents amb una trituradora de paper. L'expresident ha negat tenir coneixement sobre el mateix, alhora que ha insistit que ell no és «l'asturià» o «el barbes» que apareixen a la causa 'Kitchen'.

Finalment, l'expresident del govern també se les ha tingut amb el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que li ha lliurat la sentència de l'Audiència Nacional sobre la trama Gürtel per recordar-li que el PP ha estat condemnat pels tribunals per finançament il·legal. Rajoy, per la seva banda, li ha respost dient que li regalaria el seu nou llibre en acabar la comissió.