Ruth Ortiz, mare dels dos minors assassinats pel seu pare, José Bretón

Ruth Ortiz, ex de José Bretón, sobre el cas d'Anna i Olivia: «Hi ha 3 possibilitats»

Aconsella Beatriz Zimmerman que no perdi l'esperança, però que estigui preparada per a tot

Espanya continua en suspens per la desaparició a Tenerife d'Anna i Olivia, dues germanes d'1 i 6 anys, en mans del seu pare. Tomás Gimeno, un home de 38 anys amb antecedents penals, va trucar dimarts de la setmana a la seva exparella per dir-li que no tornaria a veure més les seves filles. Des de llavors, no se sap res de cap dels tres.

La policia estudia diverses hipòtesis, com que el pare hauria pujat en una embarcació de grans dimensions per creuar l'oceà, o que tindria les nenes amagades en algun lloc de Tenerife. Fins ara tenia prou pes la idea que hagués pogut matar les seves filles, però en les últimes hores creix l'esperança que estiguin amb vida. El cas segueix immers en una gran incertesa, mentre la família viu cada segon amb gran patiment.

Per a la mare d'Anna i Olivia, Beatriz Zimmerman, la seva vida es va aturar dimarts a la nit, quan el seu ex, Tomás, va desaparèixer amb les nenes. Per a ella ha estat molt important el suport d'Ithaisa Suárez, mare de Yeremi Vargas, que porta 14 anys sense saber el parador del seu fill. I també el de Ruth Ortiz, mare de Ruth i José, assassinats en mans del seu exmarit, José Bretón.

Precisament l'exdona de José Bretón va estar al programa 'Espejo Público' d'Antena 3 per llançar un missatge d'ànim a la mare d'Anna i Olivia. «Té tot el meu suport», va dir Ruth Ortiz. «Sempre he dit que el pitjor és la incertesa, el no saber on són i què ha passat amb ells», afegia.

Els casos de Ruth Ortiz i Beatriz Zimmerman s'assemblen molts: en tots dos casos, les seves exparelles van segrestar els seus dos fills petits per fer-les patir. En el cas de Ruth, la cosa va acabar de la pitjor manera, ja que José Bretón, el pare de les criatures, se'ls va endur a la finca dels seus pares, els va sedar i va cremar els cossos.

Ara Ruth ha rememorat aquells dies dramàtics i les converses amb la Guàrdia Civil per donar un consell a Beatriz: «Hi ha tres possibilitats: que apareguin vives, mortes o que mai arribi a saber res més d'elles. Així m'ho van dir a mi els investigadors. Com a mare, s'ha de preparar per a tot, però tot està obert».

La mare de Ruth i José coincideix amb la mare de Yeremi en què la mare d'Anna i Olivia ha de mantenir plena confiança en la Unitat Central Operativa (UCO) de la policia. «Jo confio en l'UCO i, triguin més o menys, s'arribarà a saber on són», deia Ruth. Per la seva banda, la mare de Yeremi deia que «és un moment difícil, però la realitat és dura, i l'únic que puc dir és que confiï en el treball de l'UCO i no perdi l'esperança».

Les esperances de trobar Anna i Olivia amb vida

Fa poques hores s'ha conegut que el rastre de sang trobat a l'embarcació de Tomás no és de les nenes, sinó del propi Tomás. És sens dubte una bona notícia, perquè manté ferma l'esperança de trobar les petites amb vida. S'havia especulat que la sang podria ser d'Anna i Olivia, i això hagués plantejat seriosament la possibilitat que les nenes estiguessin mortes.

A més, en la seva última trucada a Beatriz, Tomás li va dir que s'emportava les nenes, que no les tornaria a veure mai més, però que tindria cura d'elles. És un altre detall que fa pensar que l'home s'hauria endut les seves filles per desaparèixer amb elles, i no per matar-les. De moment, no hi ha noves pistes que apropin els investigadors al parador de tots tres, però les poques notícies que van arribant són, com a mínim, esperançadores.

La investigació és complexa i els investigadors són conscients que el temps corre en contra seva. Una de les hipòtesis és que Gimeno hauria planejat el segrest amb l'ajuda d'una o diverses persones. Però va fer una transferència de 55.000 euros just abans de desaparèixer, i de moment no ha retirat tal suma des de cap caixer. A més, va apagar el GPS, motiu pel qual és impossible rastrejar els seus passos.

Així les coses, la Guàrdia Civil manté un ampli dispositiu de recerca a l'illa, que se centra sobretot en el fons marí de la costa est. Hi participen el servei aeri i marítim i el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques, amb la Unitat Orgànica de la Policia Judicial i la Unitat Central Operativa (UCO).

Els casos de Beatriz i Ruth

La tarda del 27 d'abril, Tomás va recollir la seva filla menor al domicili de Beatriz i després es va dirigir al centre on estudia la filla gran. A les 21.00 hores, la mare va acudir a casa de Tomás per recollir les nenes, però ningú va respondre. En trucar per telèfon, Tomás li va dir que havia anat a sopar amb les nenes i que les portaria després. En passar una bona estona sense notícies d'ells, Beatriz va tornar a trucar a Tomás, però aquesta vegada ell li va dir que no les tornaria a veure i que no es preocupés, que ell vetllaria pel bé de les dues. La dona va denunciar la desaparició d'Anna i Olivia i es va posar en marxa el dispositiu de recerca.

En el cas de Ruth Ortiz, el 7 d'octubre de 2011 el seu marit, José Bretón, amb qui llavors estava en ple procés de separació, va recollir els seus dos fills per passar el cap de setmana amb ells a Còrdova. Però Bretón havia planejat l'assassinat de Ruth, de 6 anys, i José, de 2, després que la seva dona li digués que volia divorciar-se. Es va emportar els nens a la finca dels seus pares, els va adormir i els va cremar. És el cas de parricidi més mediàtic de la crònica negra a Espanya. Ara José Bretón compleix una condemna de 25 anys a la presó d'Estremera, a Madrid, mentre Ruth intenta seguir endavant amb la seva vida, una nova parella i el record dels seus fills sempre a coll.