Un home amb mascareta i guants fumant, 02/07/2020

Sanitat alerta sobre la transmissió del coronavirus a través del tabac

En aquest document, es recalca els nous riscs associats a l'acte de fumar i 'vapejar'

La Comissió de Salut Pública del Sistema Nacional de Salut (SNS), del Ministeri de Sanitat, ha aprovat per consens el 'Posicionament en relació amb el consum de tabac i relacionats durant la pandèmia per la Covid-19', en el qual avisa que les cigarretes poden actuar com transmissores del nou coronavirus i recomana no fumar en ambients socials

En aquest document, es recalca els nous riscs  associats a l'acte de fumar i 'vapejar'. I és que, a més dels danys a la salut que comporta el tabac, la manipulació de la mascareta i el contacte dels dits amb la boca després de tocar les cigarretes podrien actuar com a transmissors de la Covid-19. 

«S'ha d'evitar el seu consum en ambients comunitaris i socials»

A més, el text subratlla que aquest acte comporta l'expulsió de petites gotes respiratòries i que aquestes «poden contenir càrrega viral  i ser altament contagioses», juntament amb «el factor de relaxament de la distància social de seguretat». Per això, recomana seguir mesures especials d'higiene  en relació amb el consum de productes del tabac i relacionats. 

«S'ha d'evitar el seu consum en ambients comunitaris i socials i, en cas de realitzar-se, s'ha de fer en espais separats oberts, extremant-se les mesures d'higiene personal de qui ho consumeixi, amb la rentada de mans previ i posterior a la manipulació dels productes i utensilis utilitzats», destaquen des del departament que dirigeix Salvador Illa. 

Així doncs, el document es refereix de manera específica a les pipes d'aigua, la qual la seva utilització compartida estava prohibida durant les fases 1, 2 i 3 del Pla de Transició cap a la Nova Normalitat en funció de la normativa establerta a la lletra f) dels articles 16 i 19 de les respectives ordres ministerials. 

El tabac empitjora el curs de les malalties respiratòries

En aquest sentit, el document assegura que evitar utilitzar-les resulta també indicat en l'actualitat tenint en compte les recomanacions generals d'higiene per evitar la transmissió de la Covid-19. De fet, sobre aquest consum ja hi ha algunes comunitats autònomes que estan desenvolupant, de forma complementària, la seva pròpia normativa

Alhora, el treball recorda que està demostrat que el consum de tabac, en qualsevol de les seves formes, empitjora el curs de les malalties respiratòries i és, per tant, un important factor de risc per malalties cardiovasculars, oncològiques, així com per la diabetis, entre altres patologies. 

«Pel que fa a la relació entre fumar i la progressió de la Covid-19, l'evidència actual ens indica que fumar s'associa amb la seva progressiónegativa i amb resultats adversos», diu el document, després de comentar que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) adverteix que «hi ha una creixent evidència que el consum de les cigarretes electròniques produeixen efectes secundaris en els pulmons, el cor i vasos sanguinis, i això podria augmentar el risc de complicacions severes  per la Covid-19».