Persones amb mascareta caminant pel carrer

Sanitat ho aprova: la mascareta deixarà de ser obligatòria al carrer aquesta setmana

El Consell Interterritorial de Salut ho ha acordat aquest dilluns i el Consell de Ministres ho aprovarà demà dimarts

El final de l'ús de la mascareta al carrer deixarà de ser història en pocs dies. La bona evolució de les dades de la sisena onada de la pandèmia de coronavirus ha portat al govern espanyol a flexibilitzar les mesures. El Consell Interterritorial de Salut, que reuneix el Ministeri de Sanitat i les comunitat autònomes, ha aprovat aquest dilluns que la mascareta deixarà de ser obligatòria a l'aire lliure a partir del pròxim dijous.

Així mateix, es recomana que es continuï utilitzant quan hi hagi aglomeracions de persones i no es pugui mantenir la distància de seguretat d'1,5 metres. En aquest sentit, el Consell Interterritorial de Salut ha acordat també que els aforaments en els esdeveniments esportius en espais tancats serà del 75% i del 85% en exteriors.

Ara, aquest dimarts, el Consell de Ministres aprovarà les mesures, que es publicaran dimecres al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i estaran en vigor a partir d'aquest dijous. Cal recordar que la mascareta obligatòria al carrer es va decretar el passat 24 de desembre per part del govern espanyol.

D'aquesta manera, amb la decisió del Consell Interterritorial de Salut es compleixen les paraules que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va fer el passat divendres en una entrevista a la Cadena Ser.

Les mascaretes en interior continuen sent obligatòries

Tot i que a partir de dijous l'ús de les mascaretes en exteriors deixarà de ser obligatori, en espais interiors es mantindrà la seva obligatorietat en espais tancats i interiors. Sobre aquesta qüestió es va pronunciar el passat divendres el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que va preveure que la mesura estaria vigent, «com a mínim», fins al final de l'hivern. Tot i això, no va descartar que vagi més enllà, segons l'evolució de la pandèmia.

En aquest sentit, a les escoles es manté la seva obligatorietat —tant al pati com a les aules—, tot i les peticions que s'han fet des de diverses institucions, com ha fet el Govern a través del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Així, ha demanat en una entrevista a Ràdio4 i La2 que se suprimeixi l'ús de les mascaretes als centres escolars «en funció de les decisions sanitàries» i com més aviat millor.

El conseller d'Educació ha reconegut que s'està valorant diversos escenaris amb la «màxima prudència» i que la retirada es faria primer al pati i, posteriorment, a les aules.