Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

Sanitat avisa que la soca britànica està creixent «molt ràpid» a Espanya

Indica que aquesta variant «implica un major risc de transmissió»

Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19 | EUROPA PRESS / ONU

El Ministeri de Sanitat alerta que la soca britànica del coronavirus està creixent «molt ràpidament» a Espanya. Segons assenyala 'Huffingtonpost', l'executiu ha publicat un document on reconeix que la nova variant no només «està present» al país, sinó que «s'ha observat un increment molt important en les darreres setmanes» en diverses comunitats autònomes.

De fet, aquest és el temor més gran del món sanitari perquè es tracta d'una variant molt més contagiosa que podria tensar encara més la pressió assistencial dels hospitals. Sanitat considera que la soca del Regne Unit, coneguda com a VOC B.1.1.7, «implica un major risc de transmissió» i cita diversos informes britànics per indicar que les persones infectades per aquest virus «podrien tenir un risc més gran de patir una malaltia greu».

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

D'altra banda, el Ministeri de Sanitat considera que hi ha un «risc molt alt» en l'impacte que pot tenir aquesta variant en les hospitalitzacions i la mortalitat, tant per l'augment en la taxa d'incidència general com la possibilitat que es desenvolupi una malaltia més greu.

En aquest sentit, l'encara ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat en la seva última compareixença com a ministre que actualment a l'Estat hi ha 195 casos confirmats de la variant britànica i 161 casos sospitosos. Segons Illa està «clarament per sota» del 5% de casos, però ha advertit que en països similars el nombre d'infectats per aquesta soca s'ha expandit en qüestió de dues o tres setmanes.

Illa també ha confirmat que el Consell de Ministres ha prorrogat per tercera vegada la restricció de mobilitat amb el Regne Unit, que queda restringida a avions o vaixells que transportin residents a l'Estat o a Andorra. L'acord que prorroga la prohibició de desplaçaments del Regne Unit a l'Estat amplia el període en 14 dies -fins al 16 de febrer a les 18h.

Illa avança que Espanya podria rebre dosis de la vacuna d'Astrazeneca «en els pròxims dies»

Illa també ha afirmat que la vacunació s'ha anat adaptant al ritme de l'arribada de vacunes de Pfizer, i ha recordat que una tercera vacuna, la d'Astrazeneca (Oxford) podria ser aprovada aquesta setmana i l'Estat podria començar a rebre dosis ben aviat. «Tot indica que és una vacuna que podria ser utilitzada aquesta setmana en l'àmbit europeu i de la que podem rebre dosis en els pròxims dies», ha assenyalat Illa.

Sobre aquest mateix tema, el ministre ha evidenciat el «suport» d'Espanya a la Unió Europea en la seva posició contra AstraZeneca, que ha anunciat un retard en l'entrega de vacunes a Europa. Les primeres explicacions que la companyia ha donat a la Comissió Europea per justificar el retard en l'entrega han estat «insatisfactòries» a judici de la institució comunitària, que ha exigit a la companyia saber «exactament» on ha produït cada dosi i a quins països s'han entregat.

«Exposo el suport d'Espanya a totes les mesures per garantir el contracte que s'ha firmat. Sabem que les vacunes són un bé escàs i que la fabricació i distribució és complexa, però Europa ha fet bé el plantejament d'aquesta estratègia. Donem suport a totes les decisions de la UE per garantir que el que es va firmar es compleixi i que les dosis arriben en temps i forma, a no ser que hi hagi causes de força major», ha expressat Illa.

Finalment, ha reivindicat com «correcte» el ritme actual de vacunació a Espanya, on ja s'han administrat 1.237.593 dosis, el 91,9% de les 1.346.100 entregades a les comunitats autònomes. «El ritme és correcte. El pla de vacunació està dissenyat tenint en compte que les dosis les anem rebent progressivament».