Pla detall d'una de les infermeres de Freecov fent un test d'antígens

Sanitat avisa: Canvis a les residències de gent gran si hi ha no vacunats

La ministra Carolina Darias ha explicat què hauran de fer aquells treballadors que tinguin una o cap dosi del vaccí

La vacunació segueix avançant i gran part de la població està conscienciada. De fet, a l'estat espanyol més del 80% de la població major de 39 anys té com a mínim una dosi de la vacuna. No obstant això, també hi ha una part de la ciutadania que encara no s'ha vacunat per diversos motius.

La nova recomanació del Ministeri de Sanitat es dirigeix aquests dos grups. En concret, als treballadors de les residències, tant els que tenen una dosi del vaccí com cap. Segons el consell de Sanitat, aquestes persones haurien de fer-se 2 tests de coronavirus setmanals abans de començar a treballar.

Així ho ha notificat a reunió del Consell Interterritorial de Salut d'aquest dimecres la ministra de Sanitat, Carolina Darias. Per tant, s'ha actualitzat el document de les mesures anti-Covid-19 que tenen l'estat i les comunitats autònomes.

En l'escrit també s'esmenta que se'ls hi haurà de prendre la temperatura cada dia. Fins i tot, obre la possibilitat a «valorar el canvi de lloc de treball» del personal en aquells casos que la persona no vacunada hagi de tractar amb residents.

Les persones vacunades també tenen recomanacions

Per aquells treballadors que ja estiguin immunitzats, «en situacions d'alta transmissió comunitària» s'avaluarà si és necessari fer-los test periòdicament. Sanitat ha recomanat que fos un cop a la setmana o cada dues. També en casos com tornar de vacances.

En el cas que siguin contacte estret d'un positiu s'ha mencionat que la quarantena no seria necessària, però sí que se'ls hi faria un seguiment amb dues proves. La primera es farà un cop se sap que és contacte estret i la segona set dies després del contacte.

Si algun resident o treballador amb la pauta de vacunació completa fos possible contagiat, se l'aïllaria fins que es tingués el resultat d'una prova diagnòstica.

Mesures per als nous treballadors i residents

El Ministeri de Sanitat ha recomanat que les persones que no tenen totes les dosis del vaccí s'abstinguin d'incorporar-se, «a no ser que sigui estrictament necessari». Si passes això se'ls vacunarà «al més aviat possible» i hauran «d'extremar les mesures» fins que aconsegueixin la immunitat.

Aquelles persones que ingressin de manera urgent a un centre de la tercera edat s'hauran de fer un test en arribar. Serà necessari «garantir la vacunació amb l'antelació suficient» si no és un ingrés urgent.

Aquells residents habituals que no estiguin vacunats es valorarà fer-los un test en situacions determinades. En cas que ho estiguin se'ls hi farà en absències llargues.