Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla d'una dona que duu mascareta com a mesura preventiva contra el coronavirus

El govern espanyol marca una data perquè deixem de portar mascareta al carrer

Creu que llavors hi haurà prou gent vacunada per poder fer-ho

Fa dies que ve estenent-se la idea que la pandèmia pot estar arribant a la seva fi. Les dades de contagis, d'hospitalitzats o d'incidència van clarament a la baixa a causa, en bona part, a l'impuls que ha estat prenent la vacunació en les últimes setmanes, però també per l'arribada del bon temps. Davant d'aquest panorama, el govern espanyol segueix donant un missatge d'optimisme per als pròxims mesos d'estiu, on creuen que ja s'hauria de poder viatjar amb certa normalitat. Per a això, sens dubte, serà clau el passaport Covid aprovat aquest dijous pels països de la UE.

Mentrestant, una altra de les qüestions que estan sobre la taula de l'executiu ara mateix és l'eliminació de l'obligatorietat de portar mascareta, almenys en els espais oberts. En principi, hi ha establert un pla que marcarà el futur en aquesta matèria, però és que a més d'això, Sanitat ja tindria pensat quina és la data més probable perquè l'ús desaparegui al carrer. I podria ser en tot just un mes. Segons recull 'ElConfidencialDigital', ja s'estaria treballant amb un calendari que haurà de ser concretat entre el ministeri i les diferents comunitats autònomes abans de ser portat a un pròxim Consell Interterritorial de Salut.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Per a Sanitat, les condicions òptimes per dur a terme aquesta relaxació i que les mascaretes pel carrer passin a ser història, almenys de manera obligatòria, s'haurien de donar a  finals de juny. Però com dèiem, perquè això sigui una realitat s'ha d'aconseguir que hi hagi un consens entre els diferents  governs autonòmics, que en aquest aspecte tenen postures enfrontades. Galícia i Catalunya són ara mateix les comunitats que estan més disposades a flexibilitzar l'ús de la màscara com més aviat millor, mentre que Andalusia, Madrid o el País Basc creuen que hi ha algunes situacions concretes que encara no permeten eliminar aquesta mesura de protecció.

L'objectiu que s'hauria d'arribar per dir adeu a la mascareta

Precisament, i per sorpresa, fa uns dies va ser el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergència Sanitàries, Fernando Simón, qui va avançar que aquesta mesura arribaria molt abans del que imaginem. Dilluns passat assegurava que era «molt probable» que en «no molts dies» es puguin introduir canvis en l'obligatorietat d'ús de la mascareta. Tanmateix, perquè es pogués dur a terme, marcava un objectiu, i és que totes les comunitats assoleixin una incidència de 150 casos i per tant estiguin en un risc mitjà.

Realment, encara que no es donés aquesta circumstància, cosa molt difícil veient l'actual evolució de la pandèmia a Espanya, fonts de Sanitat calculen que hi haurà un nombre suficient de persones vacunades per poder treure les mascaretes, ja que es creu que a finals del pròxim mes ja podria estar vacunada el 50% de la població adulta, és a dir, uns 20 milions de persones. Les xifres actuals fan pensar de manera optimista, veient com se segueixen batent rècords diaris de vacunació i com ara mateix són 7,6 milions els que ja tenen la pauta completa i 16 els que tenen almenys una dosi.

El que sorprèn d'aquesta decisió és que està molt allunyada del qual venia defensant el mateix govern d'Espanya fins fa tot just unes setmanes. I és que ni es plantejaven treure l'ús de mascareta sense que s'hagués arribat a la tan anhelada immunitat de ramat, amb un 70% de vacunats. És més, va arribar-se a plantejar de mantenir el seu ús fins a final d'any, encara que després es matisara que podria dependre de si la vacunació anava avançant a bon ritme.