Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diverses persones menjant i bevent al voltant d'una taula

Sanitat recomana limitar el nombre de persones en esdeveniments de Nadal

Ho ha anunciat el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) a la sisena actualització del document que avalua el risc de les variants del Sars-CoV-2

La variant Òmicron ha obligat a canviar molts dels plans que teníem per aquestes dates. L'increment de casos de la covid-19 sumat a l'arribada d'aquest nou tipus de coronavirus, han preocupat i molt als diferents governs. 

El Ministeri de Sanitat ha recomanat limitar el nombre de participants en els «esdeveniments públics i socials, especialment durant la celebració de les festes de Nadal». Un anunci que s'ha fet a través del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) a la sisena actualització del document que avalua el risc de les variants del Sars-CoV-2.

En aquest mateix document, s'assenyala que «el risc de noves introduccions d'Òmicron a Espanya es considera molt elevat i el de disseminació, alt». Un altre dels punts que surt explicat és que s'intensificarà les mesures de control i seguiment de les persones procedents del sud d'Àfrica. 

Una variant de gran preocupació

El passat 26 de novembre, l'OMS i l'ECDC van declarar Òmicron com una variant de preocupació (VOC), a causa de la seva ràpida expansió a Sud-àfrica i a les seves mutacions a la proteïna S, algunes de les quals s'han associat a una major transmissibilitat o fugida a la resposta immunitària. 

A Espanya, actualment encara domina la variant Delta, associada a una major transmissibilitat i una lleugera disminució de l'efectivitat vacunal respecte la variant Alfa. Tot i això, en les últimes hores s'han confirmat dos casos d'Òmicron a Madrid. 

A causa del context epidemiològic actual i a les incerteses associades a la variant Òmicron, es recomana continuar augmentant el percentatge de cobertura de la vacuna contra la covid-19. Així com l'administració de dosis de reforç a la població, mantenir i emfatitzar el compliment de les mesures de control no farmacològiques. 

Per tot plegat, s'han de continuar implementant les mesures de prevenció fonamentals. Com ho són l'ús adequat de la mascareta, la distància de seguretat entre les persones, la ventilació adequada en els espais tancats i la higiene de mans. 

Les recomanacions

En el document del CCAES s'han fet algunes recomanacions per evitar els contagis i l'increment dels contagis:

— Es continuarà detectant de forma ràpida la circulació de les variants de major impacte i d'interès per la Salut Pública. 

— S'ha de mantenir la xarxa de laboratoris amb capacitat de seqüenciació integrats dins del sistema de vigilància de la covid-19 que permetin generar informació útil per a prendre decisions per l'adopció de mesures de salut.

— Avaluació de forma continuada de l'impacte de les variants sobre transmissibilitat, gravetat, fugida a la immunitat i altres factors que poden portar canvis.

— Es recomana continuar augmentant el percentatge de cobertura de la vacuna i l'administració de dosis de reforç.

— Es recomana establir límits en el nombre de participants en esdeveniments públics i socials, especialment durant la celebració de les festes nadalenques.

— Mantenir la realització contínua d'anàlisis d'efectivitat de la vacuna.

— Extremar les precaucions en cas de viatjar a zones on circuli de forma important la variant Òmicron.

— Realitzar mesures addicionals com test a l'arribada a Espanya, així com quarantena, a les persones procedents de Botswana, Suetoni, Lesotho, Moçambic, Namíbia, Sud-àfrica, Zimbàbue o qualsevol altre país on hi hagi prevalença d'Òmicron.