Imatge d'un jove després de vacunar-se a l'EAP Terra Alta de Gandesa

La decisió de Sanitat sobre els vacunats que siguin contactes estrets d'un positiu

La mesura s'ha decidit per majoria poques hores abans de la cimera de presidents autonòmics

La Comissió de Salut Pública ha acordat aquest dimarts per «majoria» que les persones vacunades que siguin contactes estrets de positius de Covid-19 no facin quarantena. Aquesta decisió és oposada a la que va prendre a finals de la setmana passada Protecció Civil a Catalunya, segons la qual els vacunats amb pauta completa també havien de quedar-se a casa.

Aquesta mesura, però, també estableix que, durant deu dies, aquestes persones «han de limitar les seves activitats a les essencials, reduint tot el possible les seves interaccions socials, seguir escrupolosament les mesures de prevenció com l'ús de màscares i realitzar una vigilància estreta davant la possible aparició de símptomes compatibles» amb la malaltia.

L'acord que s'ha pres en el marc de la Comissió de Salut Pública, en la qual no s'ha posat sobre la taula cap nova restricció, ha arribat hores abans de la cimera de presidents autonòmics que aquest dimecres presidirà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. La trobada, que se celebrarà de manera telemàtica preveu analitzar l'estat de la pandèmia.

La importància d'accelerar el procés de vacunació

Així mateix, la Comissió de Salut Pública també ha insistit en la importància d'accelerar la vacunació, tant de les persones de més de 12 anys no vacunades com de les dosis de record en els grups autoritzats, especialment els més vulnerables, i la vaccinació dels infants d'entre 5 i 11 anys. En aquest sentit, s'ha insistit que  «la vacunació ha demostrat una gran efectivitat enfront de casos greus, hospitalitzacions, ingressos en UCI i defuncions».

Durant la trobada també s'ha accentuat la importància de «protegir els més vulnerables», recordant que dosi de reforç ha mostrat la seva eficàcia en aquests col·lectius.  En aquest sentit s'ha insistit en l'impuls de la vacunació dels grups autoritzats (a Catalunya els majors de 50 anys des d'aquest dimecres), especialment en les persones més grans de 60 anys, «que són els més vulnerables».

La Comissió de Salut Pública ha destacat també el bon ritme de vaccinació dels infants de 5 a 11 anys, alhora que s'ha animat a totes les famílies amb menors d'aquestes edats que demanin cita per rebre la vacuna. Finalment, s'ha reiterat la importància de les mesures contra la Covid-19, com l'ús de la mascareta, la distància de seguretat, la higiene de mans i la ventilació.