Quatre jugadors a la pista de pàdel instal·lada a la plaça del Mercadal de Reus

Arrenca a Reus el World Padel Tour, que es preveu que deixi més d'1,5 milions d'euros

Entre aquest dimarts i diumenge es disputa el quadre final de la segona prova de la competició

Aquest dimarts arrenca el gruix de la segona prova del World Padel Tour d'enguany, titulada Estrella Damm Reus Costa Daurada 2022. El quadre final ha quedat configurat aquest dilluns després de la fase de prèvies. El Pavelló Olímpic, la carpa annexa i el polilleuger del Joan Rebull acolliran els partits restants a partir d'aquest 8 de març.

L'aposta municipal per aquesta prova ha fet que, les darreres setmanes, s'organitzés l'Open Reus Pro Pàdel. Una competició d'àmbit territorial que volia servir per fer bullir l'olla de cara al plat fort d'aquesta setmana. S'han disputat partits als clubs privats i a instal·lacions municipals, culminant aquest cap de setmana passat.

De la plaça del Mercadal al Pavelló Olímpic

La prova més evident d'aquesta implicació per part del govern ha sigut la instal·lació, a la plaça del Mercadal, d'una pista de pàdel a l'aire lliure. S'hi han disputat les finals de l'Open, com també s'hi han fet exhibicions i activitats amb l'objectiu d'acostar aquest esport a la ciutadania. Amb la pista desmuntada, l'atenció se centrarà ara, principalment, al Pavelló Olímpic de Reus.

La capital del Baix Camp s'ha convertit en una de les 30 seus de la competició d'enguany tal com es va anunciar el maig del 2021. L'acord amb l'organització del torneig seria de dos anys, tot i que l'edició del 2023 no està definitivament tancada. No s'ha detallat l'aportació econòmica per part de l'Ajuntament, però sí la despesa general per acollir la prova.

Entre el consistori, la Diputació de Tarragona i els patrocinadors locals s'invertiran uns 130.000 euros enguany i 140.000 més l'any vinent. El retorn econòmic es preveu en uns dos milions d'euros per part de l'organització del World Padel Tour. Pel que fa a l'àmbit esportiu, l'atenció d'aquests dies la centrarà Ariana Sánchez, la jugadora reusenca que s'ha situat, els darrers anys, al capdamunt del rànquing mundial.

Es vol posar Reus al mapa del pàdel mundial

La iniciativa d'organitzar una prova del World Padel Tour es va començar a gestar fa tres anys, segons explica el regidor d'Esports de Reus, Pep Cuerba. «Des del primer dia vam tenir molt bona rebuda», afirma. L'organització tenia sobre la taula dues opcions en aquell moment.

«Estaven entre Reus i una altra ciutat de Catalunya, perquè volien començar amb una ciutat catalana», detalla. A més de la proposta en si, un dels punts que hauria fet decantar la balança, tal com relata, va ser la implicació d'Ariana Sánchez. «Ens ha ajudat molt, el fet que una de les millors jugadores del món sigui de Reus ens va ajudar», sentencia.

Des de l'Ajuntament s'ha resumit l'interès per acollir la prova afirmant que posarà la ciutat al mapa mundial del pàdel. Per una banda es busca l'impacte econòmic que s'ha anunciat, que el consistori preveu que sigui superior al milió i mig d'euros. Des de l'organització s'ha fixat aquesta xifra en més de dos milions.

Esportivament, exposa Cuerba, «el pàdel és un esport que està de moda, està creixent molt». «Aquí a Reus mateix hi ha molts clubs, tant outdoor com indoor» —amb instal·lacions a l'aire lliure o tancades—. «Estan fent les coses molt bé i poden créixer més», augura el regidor.

És per això, aclareix, que «si els podem ajudar fomentant que més gent practiqui pàdel, encantats». Una via per fer-ho, exposa, és precisament acollint una prova del campionat mundial. Considera que «és un esport social, tothom pot fer pàdel, no hi ha edat ni estat físic». 

Bones perspectives per als sectors de la restauració i l'hostaleria

L'altra pota de la competició és l'impacte econòmic. La regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles, considera que fins i tot abans que comenci la prova professional ja es poden tenir bones expectatives. Les darreres setmanes s'ha celebrat l'Open Reus Pro Pàdel, una competició que s'ha jugat a diferents instal·lacions municipals i de clubs privats.

Va culminar dissabte, i la regidora assegura que «després d’aquest cap de setmana ja podem confirmar les bones expectatives pel que fa a l’afluència de visitants a la ciutat». «Aquest cap de setmana ja s’ha percebut una ocupació molt elevada a la restauració, fins hi tot costava aconseguir reservar restaurant el diumenge», apunta. Una situació que també s'hauria viscut al sector hoteler, que «seran plens de cara al proper cap de setmana».

En aquesta línia s'ha muntat un espai anomenat Village conjuntament amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona. Vol servir de punt d'informació per als visitants perquè «acabin, en un moment o altre, passejant per Reus o gaudint dels serveis que la ciutat ofereix».

El govern detalla que els 1,5 milions d'euros d'impacte econòmic que s'esperen provindrà de diferents fonts. Per una banda, dels 14.000 assistents que es preveu que arribin a la ciutat, amb un retorn de 625.000 euros. Una quarta part d'aquesta afluència «prové d'altres llocs de l'Estat o països i hauran de pernoctar a la ciutat», exposen.

La inversió de l'organització i els patrocinadors a la ciutat es xifra en 570.000 euros, i es comptabilitzen 300.000 euros més de «retorn en imatge». A partir de dimecres, 9 de març, els partits del World Padel Tour es retransmetran en directe a través de Movistar Plus+. La competició també la cobriran, segons informa el consistori, canals d'arreu com Sky, Canal+, Nordic o TNT Esports.