Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Jordi Abella: «Caldrà una petita pretemporada al futbol després de l'aturada»

El preparador físic tarragoní dona les claus d’una situació inèdita en el món del futbol. L'estat d'alarma, que s'allarga ara fins a l'11 d'abril, obligarà als equips de futbol a començar quasi de zero en molts sentits

Una pilota de futbol durant un entrenament
El futbol tornarà però, segurament, necessitarà d'alguna setmana d'entrenaments intensius per tornar a competir | Joan Alfons López

Dir que s’està vivint una situació mai vista abans amb el coronavirus és quelcom indubtable. El món com el concebem està patint un terratrèmol en tots els sentits i ara, el més important, és lluitar contra la malaltia. Afortunadament, la normalitat tornarà i cal desitjar que sigui més aviat que tard. I precisament quan torni aquesta premissa, caldrà veure com es reprèn de forma efectiva i correcta. Un dels àmbits que ja estudia com tornar a l’activitat per no quedar-se enrere és el món de l’esport. I, en aquest cas, parlem del futbol.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

L’esport rei està totalment aturat després d’ajornar primer les competicions  i després els entrenaments. I és aquest darrer factor el que preocupa més als professionals de la preparació física perquè tornar després a la disputa de partits no serà gens fàcil. TarragonaDigital  ha parlat amb Jordi Abella, preparador físic i exmembre del cos tècnic del Nàstic en diferents etapes, la darrera amb José Antonio Gordillo a la banqueta en la temporada 2018-2019 abans de l’arribada d’Enrique Martín.

Una vintena de dies abans de començar quasi de zero

El tarragoní, educador físic esportiu i col·legiat nº 9752 del Col.legi dels Professionals de l’AF i l’esport de Catalunya, té clar que com més duri l’aturada dels entrenaments en un equip de futbol, més complicat serà tornar a competir: «Si l’aturada d’entrenaments dura tres setmanes o més, caldrà després una petita pretemporada. Si no s’allarga molt més de quinze dies, no hauria d’haver-hi problemes. Si són tres o quatre setmanes, els equips no podran tornar a competir en pocs dies. I en el cas de fer-ho, es veurien unes mancances brutals sobre la gespa». Després que el govern tingui decidit allargar l'estat d'alarma dues setmanes més, tot rondarà aturat com a mínim un mes. El retorn al terreny de joc serà dur.

Jordi Abella saltant a la gespa del Nou Estadi
Jordi Abella ha estat preparador físic del Nàstic en diferents ocasions | Gimnàstic

Abella veu aquest últim panorama tan difícil que està convençut que l’Asociación de Futbolistas Españoles (AFE) podria arribar a protestar si les competicions es reprenen sense una preparació seriosa prèvia: «Els professionals no estarien a un nivell bàsic per a competir, el treball de camp no se soluciona a casa». El preparador físic titlla d’única la situació que es viu actualment i «l’únic que s’assemblaria és quan al maig o juny s’acaba la temporada o al desembre quan es travessa el període de Nadal, tot i que ara és diferent perquè no sabem quan es tornarà a entrenar». I és precisament en la incognita on hi ha un dels problemes més greus. Ho reconeixia Toni Seligrat, tècnic del Nàstic, en la darrera compareixença de premsa i ho comparteix ara Abella: «El confinament no sembla que vagi a ser per a quinze dies, no saber quan es tornarà a entrenar és el més fotut mentalment per als jugadors».

Entrenar a casa serveix però no és suficient

Els futbolistes estan intentant mantenir la forma realitzant entrenaments des de casa, teledirigits pels seus preparadors físics. Malauradament, no tots els jugadors tenen les mateixes eines i/o espais per poder entrenar a un nivell homogeni: «Uns tenen jardí i altres petits espais, uns poden tenir una cinta de córrer, unes gomes o màquines inercials o vibratòries», explica Abella. Un material que ajuda però que, en cap cas, substitueix un entrenament normal: «Els jugadors treballen les seves condicions físiques però el treball tàctic i d’equip és impossible mantenir-lo, el futbol és molt complexe i ja no es compleix la dita que diu que ‘tot és més que la suma de les parts’; ara no es pot treballar el tot i no és l’ideal».

És per aquest motiu que Abella té clar el límit de les tres setmanes: «Amb aquest temps sense entrenar a cert nivell, pots mantenir l’estat físic individual però el col·lectiu és impossible; exercicis com els sprints de llarga distància no es poden treballar des de casa i passades tres setmanes, hi haurà mancances notables». Sigui com sigui, parlar del retorn del futbol quan la societat està vivint moments tan delicats com l’actual, semblen qüestions banals. Així i tot, l’esport rei no es pot aturar al 100% en el cap dels seus professionals i aquests, amb moltes incògnites, preparen els diferents escenaris de cara a la possible tornada a la competició.