El CF Reus Deportiu ha viscut avui una de les pàgines esportives més tristes de la seva història. El conjunt ganxet ha quedat expulsat de Segona Divisió i ha estat castigat amb una sanció de tres anys sense poder optar al retorn al futbol professional. Les preguntes sobre la taula són moltes i des de TarragonaDigital posem llum als grans dubtes d’aquest negre dilluns 28 de gener.
[predef]tarragona-whats-192[/predef]
Què passa amb el primer equip?
La sentència del Jutge de Disciplina Social de LaLiga és ben clara i contundent: el CF Reus Deportiu queda expulsat de Segona Divisió i no podrà tornar a tenir opcions de lluitar per ascendir al futbol professional fins a la temporada 2022-2023. És un càstig doble que d’una banda té una conseqüència immediata i d’altra banda té una llosa a sobre que posa molt en entredit el futur de l’entitat.
Esportivament, el CF Reus no tornarà a jugar cap partit fins, teòricament, la pròxima temporada (2019-2020). El club veurà com, de forma immediata, caurà a la darrera posició de Segona Divisió i passarà a tenir zero punts, quedant descendit de forma automàtica i veient com els rivals van sumant tres punts en les jornades en les quals hauria d’enfrontar-se amb el conjunt de Xavi Bartolo.
Sobre el futur de l’equip, dependrà de la postura dels nord-americans. Si decideixen quedar-se tot i l’actual situació, el club sortiria a jugar a Segona Divisió B i competiria les temporades 2019-2020, 2020-2021 i 2021-2022 sense opcions de poder jugar la promoció d’ascens a Segona Divisió. Seria a partir de la campanya 2022-2023 quan els reusencs podrien optar novament al retorn al futbol professional.
Es pot recórrer?
Sí, el CF Reus pot recòrrer la decisió del Jutge de Disciplina Social de LaLiga al Tribunal Administratiu de l’Esport (TAD) en els pròxims quinze dies hàbils a comptar a partir de l'endemà a la sanció. Per tant, el CF Reus té fins al pròxim 18 de febrer per presentar un recurs al TAD i intentar dues coses: que li perdonin el càstig o que li rebaixin la sanció. El primer dels panorames és altament improbable mentre que el segon dependrà de la defensa que pugui presentar l’entitat roig-i-negra. Passi el que passi, el club encara no ha decidit de forma oficial si recorrerà al TAD, tot i que és previsible que així ho faci.
Si el CF Reus fa el pas i recorre al TAD i aquest qualla una sentència que no satisfà l’entitat, aquesta haurà de dirigir-se a la via judicial i buscar una solució per la jurisdicció contensiosa-administrativa. Si s’arriba a aquest camí, al CF Reus li esperen mesos i fins i tot anys de batalles legals per arribar a una sentència final.
Què passa amb els jugadors?
El primer equip del CF Reus encara està format per cinc jugadors: Pol Freixanet, Jesús Olmo, Ricardo Vaz, David Querol i Karim Yoda. Tot i que la RFEF encara no s’ha pronunciat sobre la validesa del document privat signat per Joan Oliver que permetia als jugadors quedar alliberats dels seus contractes, els encara futbolistes del club podrien veure molt més pròxima la seva sortida del club. Tot i que l’expulsió de la categoria en si mateix no implica un alliberament contractual dels futbolistes del primer equip, sí que podria provocar que aquests acabessin veient-se desvinculats.
La direcció esportiva roig-i-negra ha anat incloent els darrers anys en els contractes que signava amb els jugadors una clàusula de llibertat si el club descendia a Segona Divisió B. El principal dubte sobre la taula, que ni els jugadors ni el club tenen clar a hores d’ara, és si aquesta clàusula és executable quan es tracta d’una expulsió enmig de la temporada. Fonts jurídiques consultades per TarragonaDigital afirmen que el més normal seria que si els jugadors demanessin l’execució d’aquestes clàusules, la llei els donaria la raó i quedarien lliures.
Què passa amb els inversors nord-americans?
No hi ha cap mena de dubte que el descens i el càstig d’expulsió temporal de tres temporades és un duríssim cop per al projecte de Russell Platt, Clifton Onolfo i Curt Onalfo, les principals cares visibles fins ara de l’incipient nou projecte roig-i-negre. Precisament Onolfo i Onalfo, acompanyats dels serveis jurídics de Cuatrecasas, estan instal·lats aquest dilluns a Madrid on han mantingut reunions amb el Consejo Superior de Deportes i amb la RFEF.
El club està estudiant la possibilitat d’apel·lar la decisió del Jutge de Disciplina Social de LaLiga per intentar aconseguir la suspensió cautelar de la sanció davant el TAD. L’entitat ha informat en un comunicat oficial que es preveu que dimarts el club prengui una decisió sobre quin camí seguir per defensar els drets del CF Reus.
Tot i que Onalfo reconeixia durant el temps de descans entre el Nàstic i Las Palmas que el projecte era a llarg termini, el nou context de la sanció de LaLiga podria fer trontollar les intencions dels inversors. A hores d’ara no hi ha res confirmat al respecte i el club ha informat que en les pròximes hores es produiran reunions amb consellers, autoritats de la ciutat i els principals inversors per determinar les accions a seguir a partir d’ara.
Què passa amb el CF Reus B Cambrils i el futbol base?
La sanció imposada només afecta el CF Reus Deportiu, equip que fins ara competia a la Segona Divisió. La resta d’equips del club no es veuen afectats per aquest càstig i seguiran desenvolupant les seves tasques amb la malaurada normalitat en que s’ha convertit el fet de treballar sense cobrar. Els nord-americans, que tenen previst pagar tots els endarreriments abans que acabi el mes, seran l’element clau per ser conscients del recorregut que té el club per endavant. Si decideixen plegar i sortir de Reus davant el nou panorama en el qual es troba l’entitat, l’esperança de vida del club serà previsiblement molt curta. Si aposten per seguir de forma provisional i batallar per aconseguir una rebaixa de la sanció, encara hi hauria esperança.