El RallyRACC Catalunya-Costa Daurada celebra la trentena edició com a cursa dins el Campionat Mundial de Ral·lis.

El RallyRacc Catalunya-Costa Daurada torna dos anys després com «una competició nova»

La competició, que torna després de ser suspesa el 2020, recupera el lloc com a prova del Campionat Mundial de Ral·lis i incorpora canvis destacats | La modificació més sonada és el retorn al terreny únic d'asfalt

Després d'un any de pausa, el RallyRACC Catalunya-Costa Daurada  torna amb novetats i com a prova puntuable pel Campionat del Món de Ral·lis de la Federació Internacional d’Automobilisme (FIA). La cinquanta-sisena edició de la cursa se celebrarà finalment aquest 2021, encara que estava previst que fos el 2020. Tanmateix, la voluntat de la FIA per canviar els escenaris de la competició i variar el calendari va fer que la cursa, que tan sols havia de ser puntuable pel Campionat d'Espanya de Ral·lis d'Asfalt (CERA), s’acabés suspenent el mes d’agost. 

Així, el RACC  ja ha anunciat les dates i l’itinerari de la nova edició, que tindrà una nova configuració i nous trams. Com a novetat, però, una d’excepcional. L’edició 2021, que es disputarà entre el 14 i el 17 d’octubre, tan sols incorporarà calçada d’asfalt i incorporarà altres canvis significatius.

Un sol tipus de sòl per a complir amb les noves normes de la FIA

D’aquesta manera, la prova, que serà l’onzena i la penúltima puntuable per al Campionat mundial de Ral·lis, tornarà a unes condicions de carretera d’un únic tipus de sòl. Es deixarà així el model de característiques mixtes que es va implantar a partir del 2010, per tal d’adaptar-se a la incipient reglamentació de la FIA.

El RACC ha volgut destacar la fidelitat amb què segueix a la  Costa Daurada  per setzè any consecutiu, des del 2005. L’organització considera, en un comunicat publicat a la pàgina web del RACC, la demarcació de Tarragona com «una ubicació perfecta per albergar una cursa d'aquesta envergadura, tant per les seves extraordinàries qualitats logístiques com esportives». De fet, el ral·li tarragoní d'enguany serà la trentena edició del RallyRACC  com a prova puntuable per al Campionat del Món de la FIA

Diversos canvis que fan del Rally Catalunya-Costa Daurada 2021 «una competició pràcticament nova»

Dos trams seran completament nous per a tots els participants. Es tractarà del de La Granadella, municipi situat prop del límit amb la Ribera d’Ebre, i el de Gavadà, antic nucli habitat situat a les Muntanyes de Tivissa i Vandellòs. D’altra banda, es recuperen trams disputats per darrer cop el 2014, com el de Vilaplana, Riba-roja d’Ebre o Batea i Vilalba dels Arcs. A més de proves que es faran tal com el 2019, també es farà una prova especial, entre Querol i Les Pobles, que utilitzarà diferents variants.

El RACC planteja una cursa que, per una banda, torna a la seva antiga configuració de sòl asfàltic. Per l’altra, el disseny canvia radicalment i es converteix, segons l’organització, en «una competició pràcticament nova». Un exemple és el ‘shakedown’ o tram de proves, que també serà diferent del dels últims deu anys, passant del tram mixt de Salou al traçat asfaltat del Coll de la Teixeta. En total, el  cinquanta-sisè RallyRACC  comptarà amb 1.415 quilòmetres de recorregut, dels quals 306,50 km seran de velocitat repartits en les dinou proves especials previstes, deu d'elles diferents.

El RallyRACC Catalunya-Costa Daurada  serà possiblement una cita decisiva per al desenllaç del Campionat del Món de Ral·lis de la FIA. I és que serà l’onzena de les dotze proves puntuables tant pel primer campionat com per l’WRC 2 i 3 i tres campionats monomarca. La prova catalana serà, també, la cinquena i última cita del FIA Júnior WRC, el campionat monomarca (Ford Fiesta Rally4) reservat a pilots menors de 30 anys.