Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La cullera del Joan Petit, simbolisme clau

Reus, pionera en repetir seu de la Festa Torneig Joan Petit

L’esdeveniment ideat per la Fundació Amics Joan Petit - Nens amb Càncer busca recaptar diners per la lluita contra la malaltia, principalment entre els infants

Foto de família durant la presentació de la 19a edició del torneig
Representació de l'Ajuntament, de la Fundació Joan Petit i del Reus Deportiu | Joan Alfons López

La ciutat de Reus acollirà per segon cop a la història la Festa Torneig Joan Petit, convertint-se així en la primera ciutat que repetirà en la que enguany serà 19a edició d’un esdeveniment que té com a objectiu recaptar diners per la lluita contra el càncer entre els més petits, a més de trencar tabús i donar el màxim de normalitat possible a una malaltia que «cada any que passa, millorem el grau de supervivència i ja rondem el 80%», segons Joan Torner, director de la Fundació Amics Joan Petit.

 

[predef]reus-144[/predef]

La presentació de l'esdeveniment s’ha realitzat aquesta tarda a les instal·lacions del Reus Deportiu, seu exacta del torneig d'hoquei que es desenvoluparà el pròxim 1 de juny però que buscarà deixar més empremta a la ciutat al llarg de l’any: «El dia 1 de juny serà la cirereta del pastís però el pastís el cuinarem durant tot l’any. El 14 d’abril es realitzarà una caminada popular, farem actes a les escoltes, instituts i col·laborarem amb alumnes d’ESO en temes de voluntariat», ha explicat Jordi Salvadó, vicepresident del club del carrer Antoni Gaudí.

Reus, primera ciutat que repeteix

Reus passarà a la història per convertir-se en la primera ciutat que acull dos cops la Festa Torneig Joan Petit. Cal remuntar-se a la tercera edició, l’any 2003, per trobar el primer precedent. Joan Torner ho ha destacat durant la presentació afirmant que «quan vau plantejar-ho com a club, vam deixar altres propostes per als anys següents. Reus ja és una ciutat Joan Petit, arran de l'any 2003 que l’esdeveniment va agafar la dimensió de la qual ha gaudit posteriorment». En aquest sentit s’ha pronunciat Mònica Balsells, president del Reus Deportiu: «Vaig tenir la sort de col·laborar en l’edició de l’any 2003 i aquest any, com a presidenta, és un orgull poder acollir la festa a les nostres instal·lacions».

 

Ariana Sánchez amb Joan Torner i Mònica Balsells
Ariana Sánchez és la padrina del torneig, que el pròxim 1 de juny celebrarà la 19a edició | Joan Alfons López

Ariana Sánchez, la padrina del torneig

Ariana Sánchez, jugadora reusenca de pàdel que actualment ocupa el setè lloc en el rànquing del World Padel Tour, serà una de les cares visibles de la trobada. L’esportista local s’ha mostrat molt agraïda per formar part del Torneig Festa Joan Petit i ha lloat la tasca de la Fundació en la lluita contra la malaltia entre els més petits. A més, ha donat les gràcies al Reus Deportiu per «haver confiat en mi per ser la padrina del torneig, també m’agradaria reivindicar l’esport femení animar a les nenes i noies a practicar esport. I als clubs també, per a què segueixin apostant per l’esport femení».

El Gegantó i la cullera

Dues de les icones del torneig seran el gegantó i la cullera de fusta. El gegantó es tracta d’una rèplica d’un gegant a petita escala que no té cabell i que realitza visites entre els més petits pels hospitals de les zones que visita, a més de formar part de diferents actes culturals de la ciutat per guanyar visibilitat i escampar el bon fer de la Fundació Amics Joan Petit. El ‘Gegantó’ va ser dissenyat per Pilar Bayés i va ser esculpit per dos olotins, sent presentat l’any 2010 a l’Hospital Sant Pau de Barcelona. Pesa tres quilograms i habitualment balla acompanyat d’una colla gegantera de la ciutat, a més de visitar centres hospitalaris i educatius per, entre d’altres coses, transmetre l’optimisme davant la lluita contra el càncer entre els més petits i també entre els més grans.

 

El gegantó visitarà diferents llocs de la ciutat
El gegantó ha presidit l'acte de presentació de la 19a edició del Torneig Festa Joan Petit | Joan Alfons López

Pel que fa a la cullera, és un simbolisme que fa referència a l’estic en el món de l’hoquei. Joan Torner ha explicat que quan els nens estan a l’hospital, agafaven la safata rectangular on dinaven, col·locaven dues ampolles i dos gots formant una porteria imaginaria i amb quelcom esfèric i una cullera feien veure que jugaven a hoquei. Per aquest motiu, la cullera és quelcom semblant a una torxa olímpica: element simbòlic que pròximament Andorra, seu de l’anterior festa-torneig, s’encarregarà de traspassar a Reus.

Tot plegat amb l’objectiu de recaptar el nombre més gran de diners possible per destinar-los a un hospital en concret i a l’estudi d’un tipus de tumor. Un noble torneig per a una més noble causa. Reus, durant l’any i més concretament el pròxim 1 de juny, té una cita impossible de perdre’s.

 

La cullera del Joan Petit, simbolisme clau
El gegantó ha lluit la cullera, símbol de l'esdeveniment | Joan Alfons López