Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Som quasi 9.000 més

Tal com hem explicat aquesta setmana a TarragonaDigital, el Camp de Tarragona ha tancat l'any 2019 amb un augment de població vers 2018. És un augment de gairebé 8800 nous habitants que aquest any que acabem de deixar enrere s'han instal·lat a viure a casa nostra.

La xifra no és per llençar coets però sí que és significativa en un moment en què la població tendeix a concentrar-se en grans nuclis urbans mentre que les zones rurals i més allunyades veuen com la mitjana d'edat dels seus veïns i veïns puja i el degoteig de baixes al padró d'habitants es manté de forma constant. A Tarragona, a més, venim d'anys d'estancament poblacional en què costa sumar població als nostres pobles i ciutats.

Aquest 2019 hi ha 626.277 habitants a les sis comarques tarragonines. A banda de l'augment vers 2018 és també destacable l'equilibri de gènere amb  314.000 dones i 311.000 homes, xifres que van en consonància amb la mitjana catalana.

  

El que també s'assimila força amb la mitjana catalana són les dades analitzades en clau comarcal, de costa o d'interior. En aquest sentit, el Baix Camp, el Baix Penedès i el Tarragonès són les tres comarques que més població apleguen, gràcies en bona part a les ciutats de Tarragona i Reus. Tot i això, el Tarragonès creix però proporcionalment, ho fa encara amb més força el Baix Penedès, sobretot en els municipis que toquen a Barcelona, com per exemple Calafell.

Caldria analitzar llavors, amb més profunditat, si bona part d'aquest creixement que es produeix a municipis propers a les grans ciutats, és només de tipus funcional i vinculat al que es coneix com a ciutats-dormitori: és a dir, persones que treballen i viuen a una ciutat – en el cas del Baix Penedès, Barcelona – però que dormen i tenen fixada la residència en un altre lloc per una qüestió d'abaratir costos, sense tenir pràcticament cap vincle a escala social, cultural o veïnal en el lloc on estan empadronats.

Les comarques d'interior juguen una altra lliga. Si bé l'Alt Camp recupera població després d'uns anys de davallada, la Conca de Barberà i el Priorat en continuen perdent any rere any i si continua la dinàmica, l'any vinent la Conca podria baixar dels 20.000 habitants. El Priorat ja es troba només en 9.245 habitants si bé la capital, Falset, ha guanyat població aquest 2019 sumant 27 persones més que l'any anterior.

Tornant al principi i per acabar amb una nota positiva, enguany som gairebé 9.000 més tarragonins que fa un any. Almenys sobre el paper. Dos objectius ens podem plantejar en clau col·lectiva: Per un cantó, fomentar almenys que aquestes noves persones que viuen entre nosaltres puguin acabar també convivint-hi i establint algun vincle amb el nostre teixit associatiu, cultural, festiu o de qualsevol mena, més enllà de fixar un lloc on dormir; i per un altre cantó,  facilitar que a les comarques d'interior s'hi pugui viure, si no amb les mateixes connexions i facilitats que a la costa, sí amb les condicions imprescindibles i necessàries per no fer del seu dia a dia una aventura tan complicada i poc pràctica que obligui a fer les maletes i buscar destins més amables i pràctics on fixar la residència habitual.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]