Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Acord europeu per prohibir definitivament els plàstics d’un sol ús

Les institucions europees han tancat aquest pacte que contempla l’eliminació l’any 2021 dels plats, gots o coberts de plàstic i els bastonets de cotó, entre d’altres

Europa fa un pas endavant molt important contra la contaminació
Europa fa un pas endavant molt important contra la contaminació | Arxiu

 

Acord molt important el que han assolit les institucions europees per tal de reduir la contaminació del medi ambient. El Parlament Europeu i el Consell d’Europa han tancat amb èxit les negociacions per tal que l’any 2021 es prohibeixi l’ús de plàstics d’un sol ús a tota la comunitat, mesura que afectarà a objectes tan utilitzats com ara els gots, plats o coberts de plàstic, els envasos de menjar o els bastonets de cotó.

L’objectiu principal és reduir dràsticament la presència de plàstics als mars i oceans que banyen el continent europeu, ja que s’ha convertit en un problema de primera categoria que, inclús, està causant la mort d’animals marins que ingereixen aquests materials, considerats el 70% dels plàstics contaminants en aigües europees. 

El Parlament Europeu va aprovar a l’octubre la proposta de llei per prohibir els plàstics d’un sol ús, però necessitava el consens amb el Consell d’Europa, que reuneix els representants dels 28 estats membres, per tal de poder-la tirar endavant. No obstant, el tràmit final serà l’aprovació formal de l’acord per part de les dues càmeres. 

Els mars o oceans del nostre planeta estan sovint contaminats per plàstics
Els mars o oceans del nostre planeta estan sovint contaminats per plàstics | Arxiu

 

Més plàstics que peixos a l’aigua l’any 2050

La mesura pot semblar dràstica, però és necessària per tal de posar fil a l’agulla a la reducció de la contaminació. En aquest sentit, la ministra de Sostenibilitat i Turisme austríaca i presidenta de la Unió Europa (UE), Elisabeth Köstinger, ha recordat un cop ha anunciat l’acord que, si es mesuren per pes les dades actuals,  l’any 2050 hi haurà més plàstics que peixos en els oceans si no es prenen mesures dràstiques.

A més dels materials vetats, la UE vol que els estats membres prenguin les «mesures necessàries» per reduir de forma clara l’ús d’altres productesplàstics, com ara els recipients per a menjar ràpid i les tapes de les begudes. També es vol que l’any 2030 almenys el 30% dels materials de les ampolles de plàstic siguin reciclables.

Les entitats mediambientals porten anys demanant aprovar aquesta mesura
Les entitats mediambientals porten anys demanant aprovar aquesta mesura | Arxiu

 

Fomentar el reciclatge dels altres materials

Alguns dels materials no es contemplen en aquestes propostes ja que no tenen alternatives, raó per la qual la UE aposta per incentivar el seu reciclatge, com ara el material de pesca, sovint llançat per la borda a alta mar. Es proposa que siguin retornats a terra i es puguin reutilitzar.

Es calcula que el reciclatge d’aquests materials plàstics, que es reduirien a la meitat, pot arribar a suposar l’any 2030 un estalvi de 230.000 milions d’euros i evitar l’emissió de fins a 3,4 milions de tones de CO².