Imatge d'una dona passejant sota un fort aiguat

Catalunya en alerta: avisos per pluges intenses fins aquest dijous

Protecció Civil recomana limitar la mobilitat i activitats a l'aire lliure, sobretot a Terres de l'Ebre

Les fortes pluges tornen a aparèixer aquest setembre. Després de les tempestes d'inici de mes, Protecció Civil ha activat aquest matí la fase d'alerta del pla d'emergències InunCat. Hi ha la previsió d'un episodi d'intensitat i acumulació de pluges durant les pròximes 24-30 hores.

Aquests aiguats que s'esperen poden afectar sobretot les comarques del litoral i prelitoral de Catalunya. En especial, les zones del Montsià  i Baix Ebre. Aquest dimecres, s'ha reunit el comitè tècnic del pla InunCat, presidit per Mercè Salvat, directora general de Protecció Civil, per avaluar l'episodi i determinar les actuacions de cada un dels organismes implicats.

Incidències destacades al Baix Ebre i Montsià

Protecció Civil ha recomanat evitar la mobilitat interurbana des d'aquesta tarda-vespre i fins a mig matí de dijous. Ho ha indicat, especialment, per la circulació en camins i vies secundàries

Les incidències més destacades es poden donar al Baix Ebre i Montsià. En aquestes comarques, a més, es recomana suspendre les activitats a l'aire lliure i seguir en temps real l'estat dels rius, rieres i barrancs, que poden créixer de forma immediata i sobtada.

Segons ha informat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), les rieres poden tenir una resposta immediata allà on estigui plovent amb intensitat. Segons la Confederació Hidrològica de l'Ebre (CHE), durant aquest dimecres es podrien produir crescudes sobtades de caràcter local a barrancs i conques menors a les comarques ebrenques.

Avisos de perill del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC)

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha actualitzat els avisos de perill per intensitat de pluja. En aquest sentit, preveuen que es puguin superar els 20 litres/m2 en 30 minuts.

Indiquen que aquests fenòmens meteorològics es poden donar, sobretot, a les comarques del sud aquest dimecres al matí-migdia, i a tot el litoral i prelitoral fins a la Selva aquest dimecres tarda i nit, matinada i fins dijous al migdia.

Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i no es descarten fenòmens de temps violent. La precipitació més intensa es preveu sobre el mar, però localment podria afectar el litoral.

Sobre els avisos per acumulació de pluja, assenyalen que es poden superar els 100 litres en 24 hores a les comarques del Montsià i Baix Ebre. Amb menor probabilitat, a qualsevol comarca del litoral català.

En les dues comarques de les Terres de l'Ebre la pluja pot complicar encara més les coses en una zona que encara pateix les conseqüències dels forts aiguats de principis de setembre.

Finalment, l’SMC també ha emès un avís per mal estat de la mar (onades de més de 2,5 metres) que pot afectar tot el litoral des del Delta i fins a la Selva. Un temporal que pot afectar especialment al delta de l'Ebre i al del Llobregat. Hi haurà mar de fons de component est, cosa que dificultarà el desguàs de rius i rieres.

Actuacions preventives i consells per a la població

Protecció Civil ja ha fet arribar avisos a tots els municipis afectats. S'ha demanat que es faci el tancament preventiu de tots els guals i punts inundables que hi hagi. Així com aquells espais que es puguin preveure d'acollida per si fos necessari. També s'ha indicat la retirada dels vehicles situats en rieres o punts subterranis inundables, perquè poden dificultar el drenatge i agreujar inundacions.

Es recomana a la ciutadania molta precaució en la mobilitat per les zones que es puguin veure afectades per les fortes pluges. També evitar al màxim les activitats a l’aire lliure durant les hores en què es preveuen les pluges més intenses.

Cal evitar creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants.