Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Aquest divendres a les 23.23 h entrem oficialment a l’hivern

El solstici d’hivern fa que aquest 21 de desembre sigui el dia més curt de l’any. Segons les primeres previsions, podria ser una estació amb menys fred i plujosa del normal

L'hivern arriba aquest divendres a la nit
L'hivern arriba aquest divendres a la nit | Arxiu

 

Aquest divendres, 21 de desembre de l’any 2018, entrarem oficialment a l’hivern. Concretament, la nova estació arribarà a les 23:23h  de la nit i, segons dades de l’Observatori Astronòmic Nacional, durarà 89 dies i 20 hores, just fins l’arribada de la primavera el proper 20 de març.

Per tant, aquest divendres és el solstici d’hivern i, en conseqüència, el dia més curt de l’any. Per exemple, a Barcelona la llum solar tan sols durarà 9 hores i 11 minuts avui, quan el dia més llarg de l’any, el solstici d’estiu el 21 de juny, la jornada dura fins a 15 hores. Avui el Sol marxarà cap a les 17:24h a l’est de Catalunya i, a partir de després de Nadal, el dia es començarà a allargar entre 1 i 2 minuts cada dia.

Fases de l'equinocci i el solstici
Fases de l'equinocci i el solstici | Arxiu

 

Arriba el solstici d’hivern

El pas de la tardor a l’hivern, conegut com solstici, està condicionat a una posició concreta de la Terra en la seva òrbita al voltant del Sol. La inclinació de l’eix del nostre planeta fa que, just aquest dia, el Sol impacti de forma directe a la part més austral, és a dir, al sud de la Terra, mentre que l’hemisferi nord queda molt apartat de l’impacte dels raigs solars, que hi arriben de forma indirecte.

D’aquesta manera, a l’hemisferi nord s’inicia l’hivern i al sud l’estiu. A més, els dos pols terrestres es troben en extrems totalment oposats. Mentre al pol nord aquests dies el Sol no es deixarà veure en cap moment, ja que queda totalment fora de la recepció de raigs solars, al pol sud hi haurà llum durant les 24 hores del dia, el que es coneix com el Sol de mitjanit.

El vent de tramuntana i mestral retorna als extrems del país aquest divendres, però el matí tornarà a ser emboirat
El vent de tramuntana i mestral retorna als extrems del país aquest divendres, però el matí tornarà a ser emboirat | Àngel Galán

 

Quin temps ens espera aquest hivern?

Pel que fa a la previsió meteorològica de cara a aquests tres mesos d’hivern, no són molt positives pels amants del fred i la neu. Segons indiquen els mapes de previsió a molt llarg termini de l’agència nord-americana NOAA, l’hivern serà més càlid del normal a Catalunya i amb precipitacions per sota de la mitjana, sobretot a la meitat oest. 

Unes dades que donen poques possibilitats de neu a cotes baixes, tot i que insistim que són previsions a molt llarg termini i ens les hem d’agafar amb pinces, ja que hi poden haver canvis importants més endavant o episodis breus de fred i neu. Per la seva banda, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), preveu un hivern més aviat plujós a tota la península ibèrica però amb temperatures suaus.

Veurem qui acaba tenint la raó. De moment, a curt i mig termini la previsió és que l’anticicló seguirà instal·lat a Catalunya i el Nadal estarà marcat per les temperatures molt suaus a migdia amb màximes al voltant dels 20º a prop de la costa. El fred d’hivern i les precipitacions no arribarien fins finals d’any o principis del 2019.

La primera lluna de l'hivern serà una superlluna
La primera lluna de l'hivern serà una superlluna | Xavi Cabo

 

Agenda astronòmica per aquest hivern

Pel que fa a l’agenda astronòmica d’aquest hivern, començarem amb una lluna plena aquest dissabte 22 desembre. Segons explica l’astrònom de l’Observatori Fabra de Barcelona, Antonio Bernal, en declaracions al ‘Catalunya Diari’, es tracta d’una superlluna, la tercera i última del 2018, ja que pràcticament coincidirà amb el perigeu del mes, és a dir, el moment en què l’òrbita del satèl·lit es trobarà més a prop de la Terra. En el perigeu, la lluna es troba a tan sols uns 365.000 quilòmetres de distància del nostre planeta i es veu un 14% més gran i un 30% més brillant de l’habitual. 

Les properes llunes plenes seran els dies 21 de gener i 19 de febrer. A més, el dia 3 de gener hi haurà el periheli, just el moment de l’any en què la Terra està més a prop del Sol, a uns 147 milions de quilòmetres. Casualment, aquesta cita coincideix quan a casa nostra és hivern i, per tant, fa més fred que no pas quan hi ha la distància més llunyana entre els dos elements, el 5 de juliol, en ple estiu.

També hi haurà el 3 de gener el punt àlgid de la pluja d’estrelles més important de l’hivern, la dels Quadràntids. A més, els dies 5 i 6 de gener hi haurà un eclipsi parcial de sol al nord-est de l’Àsia i al nord del Pacífic.