Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Els pantans de l’Ebre i Tarragona remunten després del fort temporal

Destaca el cas de l’embassament d’Ulldecona que, malgrat tenir una capacitat força més petita, ha passat de pràcticament estar sec a pujar fins el 36%

Imatge que presentava aquest cap de setmana el pantà d'Ulldecona
Imatge que presentava aquest cap de setmana el pantà d'Ulldecona | Vanessa Pomada

La forta llevantada de la setmana passada que va afectar les Terres de l’Ebre i els nombrosos temporals que han anat colpejant Catalunya al llarg dels últims dies han provocat greus problemes, però també han anat molt bé pels pantans. Precisament, els de Tarragona i l’Ebre es trobaven molt secs fa tan sols 10 dies, i la pujada ha estat notable en tots els casos, cosa que evidencia que la regada era molt necessària.

Destaca el pantà d’Ulldecona, ubicat al Baix Mestrat, just a la frontera entre el País Valencià i Catalunya. Abans de tot aquest episodi es trobava pràcticament sec, prop del 0%, però les últimes pluges, que en alguns punts han deixat més de 300 l/m2, l’han fet pujar fins el 36%. Val a dir que la capacitat d’aquest embassament és força més petita del normal, d’uns 11 hectòmetres cúbics (hm3), quan, per exemple, el de Sau pot acollir fins a 151 hm3. No obstant no deixa de ser una xifra impressionant.

Si mirem la resta de pantans de la zona, també hi ha molt bones notícies. A l’embassament de pena, ubicat a la franja de Ponent i pertanyent a Terol, la pujada ha estat del 48% al 60%, però si fem una ullada als del Camp de Tarragona, que han patit una sequera excepcional, l’ascens també ha estat més que evident.

El pantà de Siurana, ubicat al Priorat, ha passat en deu dies del 12% al 25%, mentre que el de Guiamets, que es localitza a la mateixa comarca, ha pujat del 10% al 15%.  També destaca la pujada del pantà de Riudecanyes, al Baix Camp, que ha passat en menys de dues setmanes del 21% al 40%. 

La sequera afecta profundament els pantans del Baix Camp.
La sequera ha afectat molt els pantans del Baix Camp aquests últims mesos. | Josep Martí

Estat del pantà de Riudecanyes al llarg del 2018
Estat del pantà de Riudecanyes al llarg del 2018 | Laia Solanellas

 

Unes pujades que ajuden a agafar aire a una zona que estava especialment seca des de feia anys. Ara el terreny està ben moll i interessa que torni a ploure, ja que, com que la terra ja no pot drenar més, l’aigua aniria directament als pantans, cosa que faria falta perquè encara falten reserves. Uns embassaments que contrasten amb els de la resta de Catalunya, que estan ben plens des de fa molts mesos.

El riu Ter la setmana passada al seu pas per Roda de Ter, a Osona
El riu Ter la setmana passada al seu pas per Roda de Ter, a Osona | Ajuntament de Roda de Ter

 

Pantans ben plens a la resta de Catalunya

Les pluges d’aquests dies han fet créixer encara més els pantans de la resta de Catalunya, que ja es trobaven en molt bon estat. Si ens fixem en els de les conques internes, alguns van haver d’obrir comportes la setmana passada, ja que estaven pràcticament plens i havien d’absorbir la gran quantitat d’aigua dels rius, que baixaven amb molta força aportant quantitats importants als embassaments. És el cas dels de la Baells, que ara es troba al 92%.

El de Sau també va obrir comportes i ara es troba al 81%. Tota l’aigua que va deixar anar va acabar a Susqueda, que es troba pràcticament al 100%, xifra que també iguala el pantà de la Llosa del Cavall. Es dona el cas que el de Sau feia 4 anys que no havia d’alliberar aigua degut a la gran quantitat de pluja caiguda.

Pel que fa als embassaments de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, el d’Oliana també va haver d’obrir comportes per alliberar aigua, ja que va superar el 90%. Tota aquesta aigua va anar a parar al pantà de Rialb, que està al 84%. El de Bescara està també al 84% de la seva capacitat i el de Riba-roja d’Ebre al 83%, mentre que destaca el petit pantà de Terradets, que està al 96%.   

Unes xifres que es repeteixen en la majoria de la resta de pantans més petits i que donen de la tardor tan plujosa que estem tenint. Podríem dir, ara sí, que la sequera territorial s’ha acabat a tot Catalunya i que els pantans garanteixen força mesos l’abastament d’aigua.