Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de dos rellotges marcant el canvi d'hora a l'horari d'hivern

Atents als rellotges | Ja arriba el canvi horari d’estiu: quan i com l’hem de fer

La matinada del diumenge 28 de març dormirem una hora menys, però els dies s’allargaran més

Imatge de dos rellotges marcant el canvi d'hora a l'horari d'hivern
Aquest últim cap de setmana de març toca canviar l'hora | Twitter (@guiaderoses)

El canvihorari que vivim dues vegades cada any genera sempre molta polèmica i, de fet, la Unió Europea té sobre la taula des de fa temps eliminar-lo, sobretot pels canvis que provoca a l’estat anímic de les persones. No obstant, si hi ha un canvi que agrada més que l’altre a la població és el que vivim al març, ja que significa l’entrada oficial a l’horari d’estiu i, per tant, els dies  s’allarguen molt més.

Aquest any 2021, el canvi horari d’estiu el viurem la matinada del proper diumenge, 28 de març. Serà llavors quan a les 02:00h de la nit haurem d’avançar els rellotges una hora, a les 03.00h. Cal recordar que els aparells tecnològics actuals, com ara la majoria dels telèfons mòbils, canvien automàticament l’hora.

Pros i contres d’aquest canvi horari

D’aquesta manera, diumenge dormirem una hora menys i tindrem una jornada de tan sols 23 hores, cosa que pot generar més cansament a diverses persones, així com la sensació que ens llevem més tard. No obstant, aquest canvi és molt més benvingut per a la majoria de la població que no pas el d’hivern, ja que implica un pas ferm cap a l’estiu i, normalment, l’estat anímic és molt més positiu.

De fet, a partir de diumenge notarem com els dies s’allarguen més. El fet que la llum solar duri fins ben entrat al vespre i que la meteorologia també acompanyi amb ambient cada cop més agradable, són factors que, normalment, aporten una millora anímica i més optimisme entre la població. En canvi, l’horari d’hivern aporta tot just el contrari a moltes persones, ja que implica més hores de nit, més fred i, en definitiva, sensació de més cansament i menys ganes per fer activitats a l’exterior.

L’eterna polèmica del canvi horari

Ja fa anys que la Unió Europea s’ha plantejat seriosament l’eliminació dels canvis horaris. De fet, i segons les previsions establertes fa temps, aquesta mesura hauria d’haver entrat en vigor ja fa mesos, deixant llibertat a cada estat membre perquè decidís si es quedava permanentment amb l’horari d’estiu o d’hivern.

No obstant, la falta de consens i l’arribada de la pandèmia del coronavirus han paralitzat completament aquesta mesura, i encara no hi ha data per a l’eliminació del canvi horari, tot i que la majoria de la ciutadania està a favor  d’acabar amb aquest tràngol que vivim dos cops a l’any. D’aquesta manera, aquest 2021 encara tocarà canviar dues vegades l’hora i la polèmica continuarà.