Imatge de les flames i el fum a l'incendi de Ventalló.

La crida urgent del Govern davant l'onada de calor: feia 18 anys que no passava

Teresa Jordà ha alertat que, tal com a Grècia i Turquia, la simultaneïtat dels incendis pot superar la capacitat d'extinció | Entre altres mesures preventives, s'ha demanat als pagesos que llaurin els camps de cereal

L'onada de calor que afectarà tota la Península  a partir de dimecres elevarà el risc d'incendis a nivells extrems els pròxims dies, que la Generalitat  considera «crítics». Algunes autoritats i els serveis de prevenció i emergències han advertit avui del que es preveu per als pròxims dies i han demanat precaució i responsabilitat.

Les temperatures poden superar els 40 graus, i més enllà dels termòmetres, el territori català, cada vegada més boscós, està també cada vegada més abandonat i sec i menys adaptat a les condicions climàtiques més extremes. Els incendis estan a l'aguait.

Precaució i responsabilitat davant un risc d'incendi inèdit els últims divuit anys

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha escrit una piulada a Twitter per avisar que l'onada de calor que afectarà Catalunya a partir de dimecres suposa un «perill extrem d'incendis». «Ens enfrontem a uns dies crítics», segons Aragonès, que ha afegit que el Govern prendrà mesures i intensificarà els mitjans per prevenir i lluitar contra el foc. El president ha fet una crida a la ciutadania perquè actuï amb responsabilitat.

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha admès que el risc és el més elevat dels últims divuit anys, i que l'onada de calor que afecta Grècia i Turquia ve cap a Catalunya. «Si un incendi crema, el podem apagar i fer-hi front. Si són molts, serà molt difícil», ha avisat. La simultaneïtat  de diversos focs posaria contra les cordes els Bombers i els cossos auxiliars d'extinció.

Jordà ha remarcat que Catalunya patirà elevades temperatures, de més de 40 graus, una humitat  molt baixa i una sequera  extrema, ingredients bàsics per a un gran incendi forestal. «No havia passat en els últims divuit anys, fem un crit d'alarma i un clam a la responsabilitat», ha alertat la consellera en un vídeo a les xarxes socials, en què ha demanat que es minimitzi  l'activitat a la muntanya.Per la seva banda, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha demanat també la «màxima precaució  i responsabilitat». «Si veus una columna de fum, truca  al 112», ha demanat el conseller. L'últim cop que Catalunya va patir una onada de calor tan extrema va ser el 2003, quan l'episodi es va allargar quinze dies i va cremar un miler  d'hectàrees.Ponent, la Catalunya Central i el prelitoral central són les zones amb més perill

La previsió del Servei de prevenció d'incendis del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural preveu que aquesta serà la pitjorsetmana  de perill d'incendi dels últims divuit anys. Segons indica el Govern, l'arribada d'una massa d'aire saharià  crearà unes condicions extremes com les que han afavorit els virulents incendis de Turquia i Grècia.


L'aire saharià serà «persistent i intens» i les temperatures no baixaran a la nit. Això, sumat a la humitat relativa molt baixa i a la sequera, fa que el  risc d'incendi sigui especialment alt a les comarques de Ponent, la Catalunya Central i el prelitoral central. L'afectació més intensa serà a les comarques de l'Alt Penedès, l'Anoia, el Bages, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, la Noguera, la Segarra, el Segrià, el Solsonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

L'afectació parcial  es concentra a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, l'Alt Camp, l'Alt Urgell, el Berguedà, la Conca de Barberà, les Garrigues, el Baix Penedès, el Gironès, el Maresme, el Moianès, Osona, el Pallars Jussà, el Pla de l’Estany, el Priorat, la Ribera d’Ebre, la Selva, el Tarragonès, la Terra Alta i l'Urgell.Mesures preventives: s'ha demanat als pagesos que llaurin els camps de cereal

En la línia de la petició de Teresa Jordà, consellera d'Acció Climàtica, el Govern ha fet una crida a evitar l'accés al bosc  si no és estrictament necessari, i a extremar les mesures de prevenció  i de protecció en cas que s'hi vagi. Els objectius són minimitzar les possibles causes humanes d'un incendi i evitar situacions de risc si se'n declara algun.

El departament d'Acció Climàtica també ha demanat a les entitats agràries Unió de Pagesos i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, en coordinació amb les Agrupacions de Defensa Forestal  (ADF), que llaurin  els camps de cereal de manera perimetral fins a l'arribada de l'onada d'aire calent. Es pretén que es netegi el terreny i es creïn franges de protecció que dificultin la propagació del foc.

També s'està ultimant l'activació del nivell 3 del Pla Alfa  a les principals zones de risc, en coordinació amb els Agents Rurals. La mesura, que es concretarà dimecres en el marc del pla INFOCAT, permetrà tancar els accessos als Parcs Naturals i a l’entorn rural dels municipis més afectats per la situació. En conseqüència, també s'aturaran totes les activitats empresarials i industrials a l'espai forestal, tal com s'ha demanat a l’Associació de Rematants i Serradors de Catalunya i l'Associació Catalana d'Empreses de Treballs Forestals.