Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge dels camps de fruiters, florits, a la Ribera d'Ebre

Aquest dimecres a les 22:58h entrem oficialment a la primavera

La setmana que ve comença una estació que presenta forces curiositats astronòmiques i segons les últimes previsions, serà més càlida del normal i amb un final més plujós

El proper dimecres 20 de març donarem la benvinguda a la primavera, que s’allargarà durant 92 dies i 18 hores fins a l’arribada del solstici d’estiu, el proper 21 de juny, poc abans de les 6 de la tarda. Quasi a les 11 de la nit del dimecres es produirà l’equinocci de primavera, que suposadament és el moment en què el dia i la nit duren el mateix.

En realitat el 20 de març tindrem llum durant 12 hores i vuit minuts, per tant hi haurà més hores de llum que de nit. Aquest desajust és força freqüent a les nostres latituds, prop de l’equador si es compleix la situació estricta de l’equinocci. En canvi, al nostre país ho compensem amb el concepte de l’equilux.

En aquest cas, el dia en què si es compleixen les 12 hores de llum i les 12 hores de nit és aquest diumenge 17 de març,  encara que oficialment l’equinocci tingui lloc tres dies més tard. Al llarg de la primavera el dia s’allarga, les postes de sol son més tard i s’avancen les albades. Cada dia anirem guanyant com uns 2 o 3 minuts de llum. A més, l’ombra que projectem es fa cada vegada més petita, perquè el sol a poca a poc es posicionarà més amunt a l’horitzó.

Quin temps ens espera aquesta primavera?

L’equinocci de primavera arribarà un dia en què l’ambient present semblarà més d’hivern, el termòmetre recularà fins a 15ºC al Pirineu i entre 4 i 6ºC a la costa catalana. El canvi d’aires i temperatures sembla que no durarà tot el març i tornaran a pujar de cara el cap de setmana.

Segons indiquen els models meteorològics de l’agència nord-americana NOAA, la primavera serà més càlida del normal a Catalunya i amb precipitacions iguals o lleugerament més altes, sobretot de cara al juny, abans del solstici d’estiu.

Encara que són unes previsions a llarg termini i ens podem fiar poc, segueix la tendència seca del mes de febrer i el que portem de març. Tenim l’esperança que la primavera sigui més plujosa i pugui compensar el dèficit de precipitacions dels mesos passats. De moment, aquesta setmana que ve tornen les pluges al nord-est entre dilluns i dimarts.

La tercera i última superlluna de l'any arriba per l'equinocci de primavera | Arxiu

 

Agenda astronòmica per aquesta primavera

La mateixa nit que arriba la primavera es donarà la tercera superlluna de l’any, l’última del 2019 i la més petita, ja que es situarà gairebé mil quilòmetres més lluny que l'últim cop que es va donar el fenomen, al febrer.

D’altra banda, també es podrà observar a ull nu el planeta Mart, que serà visible després de la posta de sol. Venus, Saturn i Júpiter també seran apreciables a simple vista, però a les primeres hores del dia, durant l’albada.

La nit del 5 al 6 de maig, coincidint amb una lluna nova, tindrem la pluja d’estrelles de les Aquàrides, que serà una de les millors del 2019 degut a la lluna que no il·luminarà el cel. Els astrònoms preveuen fins a 30 fugaces per hora, que travessaran el cel d’est a oest a partir de les 10 de la nit del dia 5 i arribaran el seu màxim la matinada del dia 6.

El motiu de la fama d'aquesta pluja de meteors anual no és la seva quantitat de cometes que observarem, sinó la seva procedència: cada meteor que vegis aquella nit és un fragment del cometa Halley.

Arriba un nou polèmic canvi d’hora el 31 de març

El proper 31 de març, les 2 de la matinada seran les 3
El proper 31 de març, les 2 de la matinada seran les 3 | Arxiu

 

Tot i que és un tema de debat intens, a finals de març tornarem a fer el tradicional canvi d’hora. La nit del 30 al 31 de març, caldrà avançar una hora més el rellotge  per no arribar tard a la rutina de la feina, els estudis o a una cita. Encara que aquell cap de setmana dormirem una hora menys, guanyarem llum solar fins passades les vuit del vespre.