Insòlita nevada als Ports en un mes d’octubre

La neu ha arribat finalment a les cotes altes de les muntanyes de l’Ebre i el Caro ha quedat enfarinat. Les precipitacions marxaran de la zona però no es descarta encara alguna feble nevada

Aquest any està sent excepcional pel que fa a la meteorologia i el mes d’octubre no ens para de deixar registres sorprenents. Aquesta vegada, ha estat la neu que, en un 28 d’octubre, ha aparegut a la zona dels Ports i ha deixat ben enfarinat el Mont Caro, que es troba a uns 1.400 metres d’alçada. Una imatge totalment atípica per l’època que dona fe de la brusca baixada de les temperatures  que estem tenint.

Les precipitacions que han anat caient a les Terres de l’Ebre al llarg de la matinada i fins el matí han anat acompanyades d’una constant baixada de les temperatures i, en conseqüència, de la cota de neu, que s’ha situat al voltant dels 1.000 metres aquestes últimes hores però anirà baixant.

Tal i com veníem anunciant, la nevada ha estat molt anecdòtica, però ha deixat una imatge per emmarcar ja que no és normal que nevi a la zona dels Ports a l’octubre. Un avançament de l’hivern que ha deixat una enfarinada que no ha sumat ni un centímetre de neu, però que de ben segur es recordarà a la zona durant força anys. 

Tornarà a nevar aquest diumenge?

La previsió és que les precipitacions de les últimes hores s’enretirin i es concentrin entre Barcelona i Girona, abandonant les Terres de l’Ebre. No obstant, no es pot descartar encara algun ruixat feble al llarg del dia que serà en forma de neu entre els 600 i els 800 metres,  ja que la cota encara ha de baixar més avui.

Mapa d'avisos per neu per aquest diumenge
Mapa d'avisos per neu per aquest diumenge | Meteocat

 

Serien fenòmens anecdòtics però curiosos de veure. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté l’alerta per nevades febles a les comarques del Montsià, Baix Ebre, Terra Alta, Priorat i Baix Camp.

Pel que fa a les temperatures, seguiran molt baixes. Aquest matí, tot Catalunya està per sota dels 10º i, segons l’estació del SMC als Ports, a quarts de nou del matí hi havia -0,2º a la zona. Un fred que es mantindrà encara força hores.