Millora la situació a les comarques de l’Ebre

Al llarg de la nit s’han superat els 300 litres a les Muntanyes dels Ports en tot l’episodi, però ha aturat de ploure i es va recuperant la normalitat a la xarxa viària

Al llarg de la matinada de dissabte, les precipitacions que afectaven les Terres de l’Ebre s’han traslladat cap al nord afectant el Camp de Tarragona i el litoral tarragoní. La nit s’ha anat asserenant al sud del país mentre llampegava i plovia amb intensitat a l’extrem oest de les comarques tarragonines.

Les precipitacions més importants s’han donat al Baix Penedès, Tarragonès i al Baix Camp aquesta nit passada  amb registres que volten entre els 50 i els 70 litres per metre quadrat. Era la mateixa tongada de pluges que durant la tarda i vespre provocava aiguats al Alcanar, deixant una dada molt espectacular: 200 litres al llarg del divendres, rècord de l’estació en 27 anys de dades.

La forta tempesta ha causat molts talls de les carreteres com la N-340, que obligava al Ministerio de Fomento a obrir les tanques dels peatges de l’AP-7 durant 4 hores, per tal de desviar la circulació dels cotxes que baixaven per aquesta carretera nacional. Les avingudes d’aigua que baixaven en aquest sector feien impracticable conduir-hi.

Altres conseqüències han estat l’activació la prealerta FERROCAT entre Ulldecona i Vinaròs, ja que hi havia un tren aturat amb molts passatgers esperant la continuació del viatge o el seu retorn a Barcelona, envoltats d’un mar d’aigua. La Creu Roja ha donat assistència als afectats pel tall ferroviari i a les 3 de la matinada se’ls ha evacuat a Barcelona o s’esperaven a l’Aldea per continuar el viatge cap a València.

El 112 ha rebut fins les 7 del matí un total de 553 trucades per l’alerta INUNCAT, la meitat concentrades al Montsià i al Baix Ebre. Una setantena han estat a les comarques del Camp de Tarragona. El municipi amb més urgències per la situació meteorològica ha esta Alcanar amb 117 avisos, tot ells per cotxes atrapats, habitatges inundats, problemes de subministrament elèctric, incomunicació de la xarxa telefònica, arbres caiguts, despreniments, etc. Els Bombers han atès 27 serveis relacionats amb el vent i la pluja a la demarcació de Tarragona.

Aquestes són les precipitacions més importants registrades fins les 9 hores:

  • Ports: 305 l/m2
  • Alcanar: 259 l/m2
  • Ulldecona: 160 l/m2
  • Horta de Sant Joan: 142 l/m2
  • Tivissa: 100 l/m2
  • La Mussara: 80 l/m2
  • Riudoms: 71 l/m2
  • El Vendrell: 60 l/m2

Aquestes són algunes de les imatges dels aiguats:

Evolució de les pluges durant el dissabte

Alerta màxima per precipitacions torrencials fins al migdia a les comarques de l'Ebre
Alerta màxima per precipitacions torrencials fins al migdia a les comarques de l'Ebre | Meteocat

Continuen activats a l’extrem sud els avisos vermell per acumulació de pluja que pot superar els 200 litres en aquells punts que no hi hagin arribat, i  groc per pluges intenses que poden superar els 40 litres en mitja hora.

Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta del Pla d’emergències per inundacions INUNCAT perquè tot i que ja no s’esperen precipitacions importants, aquest temporal de pluja ha deixat registres molt elevats, encara queden petites incidències per solucionar, i els cabals de rius i rieres són molt elevats.

Tornen a aparèixer nous xàfecs forts a l’àrea dels Ports, Alcanar i el delta de l’Ebre. La tendència és que fins a migdia es repeteixin més ruixats en tot aquest sector, que poden tenir caràcter torrencial, però a partir de aleshores s’esperen més clarianes i una millora progressiva del temps.